Vorige      

WOUDRICHEM


Het mooie vestingstadje Woudrichem beschikt over een passantensteiger, een jachthaven en een passantenhaven.

Aan de passantensteiger kan (gratis) afgemeerd worden maar overnachten is niet toegestaan, erg rustig ligt u er overigens niet door de langskomende beroepsvaart.


Passanten kiezen veelal voor de haven van watersportvereniging Woudrichem. De invaart is aan de Afgedamde Maas, tegenover km 247. Door de smalle ingang en enigszins schuine invaart vaart u er makkelijk voorbij. Als de havenmeester u niet opvangt dan kunt u het best aan de meldplek op de kop van de steiger gaan liggen, tot de havenmeester u een plekje aanwijst. De haven ligt in feite in de oude vestinggracht en is zeer beschut. Elektra en water is op de steigers aanwezig en wilt u boodschappen doen dan kunt u bij de havenmeester fietsen huren, tel. 06-10701762.


De andere haven is de gemeentelijke passantenhaven aan het eind van de historische haven. Deze bestaat uit een drijvende steiger waar u aan beide kanten af kunt meren. U ligt er fraai en rustig.
De invaart is waar de Afgedamde Maas overgaat in de Waal/Merwede. Helemaal doorvaren, achter de historische schepen langs tot aan het eind.
Op de steiger is elektra en water maar er is geen eigen sanitair. Wel mag u van het gedateerde sanitair op de nabijgelegen camping gebruikmaken.
Het liggeld bedraagt €1,20/m excl. toeristenbelasting. Havenmeester: 06-41863181.

BOODSCHAPPEN

In het vestingstadje zelf kunt u geen boodschappen doen. In de naastgelegen nieuwbouw van Woudrichem is o.a. een supermarkt en een bank. Het is wel een fikse wandeling, zo'n 800 meter.
Bij de molen is op vrijdag- en zaterdagmiddag vers brood te koop.

UIT ETEN

Zoals te verwachten in een aantrekkelijk vestingstadje zijn er in Woudrichem diverse restaurants gevestigd maar echt bruisend is het allemaal niet.
De pannenkoekenboot (of is het pannekoekenboot?) is altijd leuk, deze ligt aan de kade bij de jachthaven van WSV Woudrichem aan de oostzijde.

BEZIENSWAARDIGHEDEN

Na een verwoestende brand tijdens de 80-jarige oorlog is Woudrichem omgevormd tot een vesting. De bolwerken en ravelijnen zijn sinds die tijd ongeschonden en een rondwandeling over de wallen is één van de grote attracties.
Doordat men bij nieuwbouw gebruik heeft gemaakt van oude stenen en originele bouwstijlen is het authentieke karakter goed bewaard gebleven.


Woudrichem is tevens dé uitvalsbasis voor een bezoek aan slot Loevestein. Vanaf de jachthaven van WSV Woudrichem vertrekt het voetvoer naar het slot waarvandaan Hugo de Groot in een boekenkist ontsnapte. Het slot is een bezoek trouwens meer dan waard maar de hond mag niet mee.

Een leuke fietstocht (ca. 8 km) is met bovengenoemd pontje naar het slot, dan naar de Wilhelminasluis bij Andel, Maas oversteken en weer terug.


In de oude haven hebben historische vaartuigen een ligplaats, tevens is hier een visserij buitenmuseum gevestigd. Het "gewone" visserijmuseum bevindt zich in de Kerkstraat.

Het toeristisch informatiecentrum vindt u in de Martinuskerk, deze is 's zondags gesloten.

EVENEMENTEN

Van woensdag 16 mei t/m zaterdag 19 mei 2012 wordt het 42e Festival Weekend gehouden. Een jaarlijks terugkerend evenement ten doel hebbende de promotie van het stadje. Belangrijkste evenementen tijdens het Festival Weekend zijn het op donderdag 17 mei, Hemelvaartsdag, te houden Woerkums kampioenschap vis bakken en de op zaterdag 19 mei te houden jaarmarkt.Vooral het Woerkums kampioenschap vis bakken, een evenement ter herinnering aan de visserijtijd van het stadje, trekt jaarlijks een massaal publiek. De ruim 30 deelnemers zijn gekleed in visserstenue en hebben hun bakstands ingericht met allerlei attributen uit de visserijtijd. Diverse deelnemers bakken de vis, zalm en rode poon, op een nostalgisch houtkacheltje, net zoals de vissers dit vroeger ook deden. Tijdens het kampioenschap treden er op diverse locaties visserskoren op en er zijn ook demonstraties van enkele met de visserij verweven oude ambachten. Nadat de baktoestellen op temperatuur zijn gebracht, gaat het kampioenschap om 12.00 uur van start. Op Hemelvaartsdag is de sfeer van het visserijverleden dan ook voor één dag terug in het heden.

De op zaterdag 19 mei te houden jaarmarkt staat vooral bekend om de gezelligheid. De 120 kramen en stands staan van 09.00 uur tot 17.00 uur opgesteld in de mooiste straten van het vestingstadje. Er zijn diverse sfeervolle terrasjes waarvan er één is te vinden in de oude Stadshaven. Naast de jaarmarkt is er ook een grote kinderrommelmarkt. Tevens is er gelegenheid om een rondwandeling te maken door het stadje waarbij een bezoek aan de historische werf en het visserijmuseum is aan te raden.
Zie www.festivalweekendwoudrichem.nl
www.ligplaatsinfo.nl