Vorige      

URK


Als passant heeft u in Urk diverse mogelijkheden. Buitengaats de gemeentehaven incl. kade en de jachthaven van WV Zuiderzee. Binnen de sluis - aan de Urkervaart - een passantenkade.Gemeentehaven
De meeste passanten die vanaf het IJsselmeer komen kiezen voor de gemeentehaven. Normaal gesproken wordt u bij binnenkomst opgevangen door één van de havenmeesters. Meestal komt u aan de kade aan BB te liggen, al of niet gestapeld. Direct achter de kade ligt het strand maar dit is vanaf de boot niet zichtbaar.
Recentelijk is de kom in het centrale schiereiland ook voorzien van steigers en boxen waardoor het ligplaatsaanbod behoorlijk vergroot is.
De kade wordt vaak gebruikt om te flaneren, veel privacy zult u 's avonds niet hebben. Bij alle passantenplaatsen zijn elektra en water beschikbaar, tevens zijn er een aantal eenvoudige sanitairgebouwen. Het liggeld bedraagt €1,10/m + €0,80 pp toeristenbelasting. Water is gratis evenals douchen maar elektra kost €1,25 per dag. Onder het havenkantoor is een wasserette gevestigd.
Op zondag is Urk in rust. Er wordt dan geen liggeld geheven en de havenmeesters zijn alleen telefonisch bereikbaar. Tel. havenmeesters: 06-53357397 of 06-22305608 VHF12. Het havenkantoor (0527-689970) bevindt zich op het centraal in de haven gelegen schiereiland. Diesel is verkrijgbaar bij K. de Boer B.V., tel. 0527-681343.


WSV De Zuiderzee
Bij de sluis ligt de jachthaven van WSV De Zuiderzee. De ligging is geïsoleerd, de omgeving kaal, maar het is er wel rustig. Om in het dorp te komen moet u een klein kilometertje wandelen. Water en elektra is op de steigers beschikbaar, het liggeld bedraagt €1/m. Hierbij is gebruik van water, elektra en het eenvoudige sanitair inbegrepen. Boten groter dan 11,50 meter kunnen niet terecht.


Urkervaart
Aan de binnenzijde van de sluis is aan de noordoever een passantenkade. Er is een ruime grasstrook en bomen schermen het achterliggende industrieterrein af. Het centrum van Urk ligt op tien minuten lopen.

BOODSCHAPPEN

Er zijn op Urk meerdere supermarkten, 5 om precies te zijn. Voor passanten is de Boni supermarkt de meest logische want deze bevindt zich op ca. 200 m vanaf de haven.
Alleen vanaf de haven van WSV Zuiderzee en vanaf de strandkant is het wat verder. Maar vanaf de Westhavenkade en de Dormakade (het schiereiland) is hij binnen 5 minuten te belopen.

UIT ETEN

Restaurants zijn er genoeg in Urk, vooral visrestaurants. Erg leuk is De Kaap - bij de vuurtoren - met uitzicht over het IJsselmeer.

BEZIENSWAARDIGHEDEN

Urk is leuk om een keer gezien te hebben maar het mist de gemoedelijke sfeer die bij andere oude Zuiderzeestadjes vaak wel aanwezig is. Op zondag is vrijwel alles gesloten.
In Urk kunt u van alles tegenkomen; van mensen in klederdracht tot irritante pubers op brommers.

Niet onaardig om te doen is de Stegentocht, een ANWB wandeling die loopt door het oude gedeelte van het dorp. De route voert u door het labyrint van ginkies (kleine steegjes in 't Urks) en begint bij het museum "Het Oude Raadhuis" in de Raadhuisstraat. De gehele route wordt aangegeven d.m.v. richtingsborden en bij de VVV is voor de liefhebber een plattegrond verkrijgbaar.

Het reeds genoemde museum "Het Oude Raadhuis" geeft een beeld hoe de Urkers vroeger geleefd hebben, naast het museum staat een authentieke Urker woning die bezichtigd kan worden.

De vuurtoren is te beklimmen en bij helder weer kunt u Enkhuizen zien liggen.

Ook leuk is een bezoekje aan de visafslag waar van dinsdag tm vrijdag om 14.00 uur de vis geveild wordt.


www.ligplaatsinfo.nl