Vorige      

THORN

Het was altijd een beetje lastig om als toervaarder Thorn te bezoeken. Thorn ligt aan de mooie plas "De Grote Hegge" maar aan de kant van Thorn is er geen jachthaven en ook andere afmeermogelijkheden ontbraken. De kleine haven van de zeilvereniging is niet ingericht op het ontvangen van passanten.
Gelukkig is daar recentelijk iets aan gedaan. Er is namelijk een nieuwe aanlegsteiger geplaatst waardoor u nu bijna tegen het dorpscentrum stadscentrum aan kunt afmeren.
Faciliteiten zijn er verder niet maar het is wel een mooie rustige ligplaats en een prima uitvalsbasis om Thorn te bezoeken.

BOODSCHAPPEN

Boodschappen doen is geen probleem. Er is een supermarkt in Thorn deze ligt op ca. 1 km afstand van de plas.

UIT ETEN

Veel keus is er niet maar dat hoeft ook niet. In Thorn bevindt zich stadsherberg Crasborn, een restaurant annex pannekoekenhuis.

BEZIENSWAARDIGHEDEN

Thorn staat ook bekend als "het witte stadje", wandelt u er doorheen dan weet u waarom.
Thorn is een gemeente met een uniek verleden. Gesticht omstreeks 975 als een benedictinessenklooster ontwikkelde het zich vanaf de 12e eeuw tot een wereldlijk stift. Een stift is een kloostergemeenschap, waarin de orderegels vrijzinnig werden geïnterpreteerd.
Aan het hoofd van het stift stond een abdis. Zij werd terzijde gestaan door een kapittel van op zijn hoogst twintig hoogadellijke dames. Hadden abdis en kapittel eerst alleen geestelijke taken, vanaf de 12e eeuw kregen zij daarnaast wereldlijke aangelegenheden te behartigen en vormden zij het bestuur van een heus souverein miniatuurvorstendom. Naast Thorn behoorden Ittervoort, Grathem, Baexem, Stramproy, Ell, Haler en Molenbeersel (B) tot dit vorstendom. Na de Franse inval van 1794 maakte de formele opheffing in 1797 een einde aan de abdij en het vorstendom Thorn. Thorn werd eerst geannexeerd door Frankrijk en na het Weense congres een gemeente in het Koninkrijk der Nederlanden.












www.ligplaatsinfo.nl