Vorige      

STAVOREN

Stavoren heeft twee havens, de buitenhaven aan de noordkant van Stavoren en de gemeentehaven (binnenhaven) ten oosten van de bebouwing. De havens zijn van elkaar gescheiden door een sluis.


Buitenhaven
De toegang vanaf het IJsselmeer tot de buitenhaven is smal. Met de overwegend (zuid)westenwinden kan er een behoorlijke deining in de havenmond staan wat het aanlopen van Stavoren spannend kan maken. Eenmaal binnen draait u stuurboord uit en daalt de rust over u neer. Het uitvaren bij harde wind is nog spannender omdat bij harde (zuid)westenwind naar buiten kruisen erg lastig is. U zult op de motor naar buiten moeten zonder de steun van de zeilen.
Omdat Stavoren een populaire plaats is kan het er behoorlijk druk kan zijn. De noordkant van de buitenhaven wordt bevolkt door de Bruine Vloot, de zuidzijde is voor de "gewone" passanten. Stapelen is hier, zoals bij veel IJsselmeerhavens, heel gewoon. Het sanitair is slecht en walstroom is er niet.Binnenhaven
Ook in de gemeentelijke binnenhaven is het meestentijds druk maar gezellig. Er ligt een klein eilandje met verbinding naar de wal waar u af kunt meren en ook rondom het eilandje zijn allemaal passantenplaatsen. Ook hier is dubbel liggen heel gewoon, wilt u een plekje direct aan de wal dan dient u tijdig aanwezig te zijn. De voorzieningen bestaan uit matig sanitair, walstroom is er niet maar u kunt er wel water tanken.

BOODSCHAPPEN

In Stavoren zijn een ruim gesorteerde supermarkt met slijterij en diverse kleine winkels gevestigd.

UIT ETEN

Stavoren heeft diverse restaurants en snackbars, buiten de deur eten is zodoende geen enkel probleem. Voor de liefhebber is het goed om te weten dat er diverse haringkraampjes zijn.

BEZIENSWAARDIGHEDEN

Stavoren is een authentiek IJsselmeerstadje, echt veel is er niet te beleven maar het is wel leuk om eens gezien te hebben.
En, wie kent niet de 16e eeuwse sage van het Vrouwtje van Stavoren? U kunt haar standbeeld bekijken in de buitenhaven.


EVENEMENTEN

Stavoren is één van de plaatsen waarvandaan wedstrijden Skutsjessilen gehouden worden. Overbodig te vermelden dat het rond deze tijd erg druk is in Stavoren.

www.ligplaatsinfo.nl