Vorige      

SPAKENBURG

Het toegangskanaal naar Spakenburg fungeert tevens als Gemeentehaven. Tijdens het seizoen kan het vanwege de drukte wel eens lastig zijn een vrij plekje te vinden. Vaart u het kanaal verder uit dan komt u in het centrum van Spakenburg.

Helemaal aan het eind van het kanaal komt u bij de Oude Haven waar de botters liggen. Hier kunnen meestentijds alleen passanten met een rond- of platbodem terecht.
De havenmeester Jan van Wincoop, tel. 06-53126633, is vriendelijk en behulpzaam. Het sanitair is eenvoudig.

De derde haven is een "normale" jachthaven waarvan de ingang halverwege het kanaal aan BB ligt. Deze haven wordt beheerd door WV De Eendracht. Het is een keurige haven met alle voorzieningen waaronder een wasserette en een dieselpomp, ook een clubhuis ontbreekt niet.

Ondanks de vaak grote drukte is er meestal nog wel een plekje vrij. Bij aankomst eerst melden bij de vriendelijke havenmeester Jaap de Graaf, tel 06-27127410. Op zondag heeft de havenmeester geen dienst (behalve voor noodgevallen), vrije plaatsen staan dan aangegeven op het publicatiebord.


BOODSCHAPPEN

Er zijn meerdere supermarkten in Spakenburg. De dichtsbijzijnde is een C1000 aan de Broerswetering, een zijstraat van de Spuistraat. U vindt deze door aan het eind van de Oude Haven een honderd meter door te lopen, daarnaast rechtsaf.
Het gloednieuwe winkelcentrum herbergt veel winkels waaronder een Hema.
Op zaterdag is er een gezellige markt die door veel mensen uit de omgeving bezocht wordt.

UIT ETEN

Spakenburg beschikt over een tiental restaurants, de meesten rondom de Oude Haven. Uiteraard zijn er ook een aantal goede viskramen en terrasjes.

BEZIENSWAARDIGHEDEN

Het voormalig vissersdorp Spakenburg moet u eens bezocht hebben. Een plaatsje in het centrum is erg druk maar ook gezellig. Van de rijke historie is erg veel bewaard terug te vinden. De Oude Haven ligt nog steeds vol met botters, de grootste vloot van Nederland. Buiten de vakantieperiodes worden hier iedere dinsdagavond wedstrijden mee gezeild. De historische scheepshelling van “Nieuwboer” is nog in vol bedrijf. Op ambachtelijke wijze worden daar nog steeds de botters gerepareerd. De twee musea in het centrum, geven u een prima indruk over hoe het vroeger geweest is.
Het Spakenburgse VVV kantoor zit aan de Oude Schans.

EVENEMENTEN

De NEES Botterrace wordt op 19 mei 2009 gehouden. Op 39 verschillende botters varen meer dan 450 deelnemers vanuit Spakenburg hun wedstrijd. De dag begint met het beruchte vissersontbijt gevolgd door de race. De afsluiting wil nog wel eens hectisch verlopen.

De "Nacht van Spakenburg" is uitgegroeid tot het grootste zeilevenement dat op de Randmeren en het Markermeer plaatsvindt. De 27e Nacht van Spakenburg wordt op 5 en 6 juni 2009 gehouden.

Ieder jaar worden op vier woensdagen in de zomerperiode de Spakenburgse Dagen georganiseerd. Een traditie die z'n bestaansrecht ruimschoots bevestigd heeft en die jaarlijks kan rekenen op een nog steeds toenemend aantal bezoekers. De Spakenburgse Dagen worden georganiseerd op: woensdag 22 en 29 juli en 5 en 12 augustus 2009, van 10.00 tot 17.30 uur.
Eén van de hoogtepunten op de eerste Spakenburgse Dag is een historische optocht van alle klederdrachten uit heel Nederland. Er wordt gedanst, er is een bruiloftsoptocht, nieuwe en oude vormen van de klederdracht worden gepresenteerd, er worden netten geboet, scheepsmodellen getoond en visveilingen gehouden. Er is muziek, een poppenkastvoorstelling voor de kleintjes, een clown voor de wat grotere kinderen. Er is een draaimolen, er zijn oude ambachten, acties op de grote warenmarkt en bij de winkeliers.


www.ligplaatsinfo.nl