Vorige      

SLOTEN


Sloten is een historisch vestingstadje met de nadruk op "je". Met nog geen 1000 inwoners maakt het aanspraak op de titel "kleinste stad van Nederland". Door de ligging tussen de Friese Meren en de bossen van Gaasterland is het een toeristische trekpleister van jewelste.
Aan de zuidzijde van Sloten ligt een grote jachthaven; "Jachthaven De Lemsterpoort". Bij jachthaven De Lemsterpoort zijn alle voorzieningen aanwezig waaronder elektra en water op de steigers. Het sanitair, met wasserette, is in orde.
Langs de rand van het stadje zijn ook wat vrije ligplaatsen, zonder voorzieningen, maar deze zijn 9 van de 10 keer bezet. U vindt de ligplaatsen als u vanuit het zuiden komende bakboord aanhoudt voor de molen, zie ook bovenste foto. Het mooist ligt u aan de passantensteiger onder de molen zelf. Voorzieningen zijn er niet maar loopt u een klein stukje richting jachthaven De Lemsterpoort dan vindt u net over het brugje een sanitairgebouw van de jachthaven waar u gebruik van kunt maken.


BOODSCHAPPEN

In Sloten is een supermarkt waar u uw proviand kunt aanvullen.

UIT ETEN

In Sloten zijn enkele restaurants waarvan restaurant De Zeven Wouden in het centrum het meest bekend is. Mocht het er vol zitten, wat tijdens het hoogseizoen nogal eens voorkomt, dan is het goed om te weten dat vlak ernaast een cafetaria gevestigd is.


Bij partijerie De Mallemok kunt u ook een hapje eten. U vindt dit restaurant net na het bruggetje als u vanaf de jachthaven naar het stadje loopt.

BEZIENSWAARDIGHEDEN

Zoals gezegd is Sloten van oorsprong een vestingstadje wat de tand des tijds goed heeft doorstaan. De vestingwallen zijn goeddeels in tact gebleven. In het kleine centrum waant u zich met gemak een paar eeuwen terug in de tijd ware het niet dat er vaak veel toeristen rondlopen. Het historische centrum is wel erg klein, een gracht met koopmanshuizen en lindebomen geflankeerd door de Lemsterpoort uit 1821 en de Korenmolen uit 1755, dat is Sloten.

Tevens is Sloten natuurlijk bekend vanwege de Elfstedentocht.

Museum Stedhûs Sleat (vert: "Museum Stadhuis Sloten", denk ik) bezit een collectie voorwerpen die te maken heeft met de geschiedenis van Sloten. De toverlantaarncollectie op de museumzolder is uniek in Nederland. U vindt het museum aan de Heerenwal 48.

EVENEMENTEN

Tijdens het hoogseizoen worden er in Sloten met regelmaat evenementen georganiseerd. Voorafgaand hieraan kunt u de Stadsomroeper tegenkomen die het e.e.a. aankondigt.
Een bekende uitspraak van de stadsomroeper luidt:
Boargers fan Sleat, stean op it is dei,
De hoarn is fol skyt en de rattel is wei
De koster is gek en de toer is mal
Ik wit net mear wat ik roppe sal.

Tis maar dat u het weet.

Bij de Stadsomroeper kunt u overigens ook een stadswandeling aanvragen.

De schutters van de Stadsschutterij vuren iedere vrijdagavond (juli en augustus) het kanon af op het molenerf, denkt u om de hond!

www.ligplaatsinfo.nl