Vorige      

MEPPEL


Meppel beschikt over diverse afmeermogelijkheden voor de passant. De eerste optie na binnenvaart vanaf het Meppelerdiep is de gemeentelijke passantenhaven Westeinde. U ziet deze direct aan BB-zijde. De haven beschikt over alle faciliteiten incl. wasserette. Tel. 0522-850720

U kunt er ook voor kiezen de Kleine Kaapbrug door te gaan naar de Buitenhaven. In een zijarm van de Buitenhaven ligt de eveneens gemeentelijke Schuttevaerhaven.
Vanaf bovengenoemde jachthavens is het centrum ongeveer 500 meter.


Een derde optie is te schutten in de Meppelersluis en door te varen naar de stadsgrachten. Het is hier erg leuk om bijna midden in de stad te liggen. er wordt wel liggeld geheven (€0,80/m, korting bij een week). Er staan palen voor elektra en er is een 'container' met daarin voor de dames resp. heren toilet- en douchegelegenheid. Tevens is er een voorziening voor de afvoer van (huis-)afval. Ook is er een centraal punt voor waterinname.

BOODSCHAPPEN

Aan de noordkant van het centrum is een AH, toch gauw een tippel van een dikke 500 meter vanaf haven Westeinde. Uiteraard kunt u ook in het dichterbij gelegen centrum boodschappen doen, winkels zijn er genoeg.
Op donderdag en zaterdag is er markt op het Kerkplein rondom de Grote Kerk.

UIT ETEN

Meppel heeft al gauw een twintigtal restaurants, keus genoeg dus. Leuk is de pannekoekenboot Liberté, een 100 jaar oude tweemastklipper. U vindt de Liberté aan de Stoombootkade. In het oude pakhuis op de hoek van de kade is een muziekcafé gevestigd. De Italiaan op de Markt schijnt erg goed te zijn.
Op het Kerkplein zijn volop terrassen en restaurants te vinden.

BEZIENSWAARDIGHEDEN

In vroeger tijden was Meppel hét handelscentrum van Drenthe. De (inmiddels gerestaureerde) grachten en pakhuizen herinneren nog aan dit roemruchte verleden. De meeste grachten zijn echter gedempt en vervangen door knusse winkelstraatjes. De Keizersgracht, Heerengracht en Prinsengracht zijn bewaard gebleven. Kortom, het centrum is gezellig en een bezoek meer dan waard.

Naast de functie van handelsstad is Meppel ook bekend vanwege de drukkerijen. Al in 1700 vestigden de eerste drukkers zich in Meppel. Het drukkerijmuseum is de place-to-be om alles over het drukken te weten te komen.
Ook is de Grote of Mariakerk uit 1422 te beklimmen of kunt u een bezoekje brengen aan de Secretarie waar exposities plaatsvinden.

Bij de VVV kunt u uiteraard terecht voor meer informatie over de bezienswaardigheden in Meppel. U vindt de VVV aan de Kromme Elleboog 2, een zijstraat van de Keizersgracht.

EVENEMENTEN

Als overblijfsel van de vele markten die vroeger in Meppel gehouden werden zijn de "Donderdag Meppeldagen" befaamd. Van half juli tm half augustus is het iedere donderdag feest. Deze Meppeldagen trekken tienduizenden bezoekers. Naast gezellige braderieën vindt u er ook muziek, zang, dans en straattheater.

Een ander jaarlijks terugkerend evenement is het Grachtenfestival in het laatste weekend van mei. Een keur aan boten (een kleine historische vloot, sloepen en andere open boten) zal dit weekend in de gezellige grachten van Meppel te bewonderen zijn.
Tevens is er een braderie en wordt het weekend opgeluisterd door een groot aantal shantykoren.

De Vereniging van Boot Eigenaren Oude Glorie viert in 2008 haar 30-jarig jubileumfeest in Meppel. Op 25, 26 en 27 juli verwacht de organisatie 40 tot 50 schepen. Er is een uitgebreid programma voorbereid, waarin niet alleen varende klassiekers, maar ook oude auto‘s, antieke vliegtuigen en Solexen een grote rol spelen.
www.ligplaatsinfo.nl