Vorige      

HEUSDEN


Bij binnenvaart van Heusden vanaf de Bergse Maas komt u in een soort baai. Hier heeft u keus uit twee jachthavens of het pittoreske binnenhaventje.


Na de invaart ligt aan SB de grote jachthaven van WSV Heusden. De watersportvereniging beheert ook de passantenplaatsen aan de buitensteiger voor de stadsmuur en die in het pittoreske oude binnenhaventje. In de jachthaven en aan de buitensteiger zijn elektra en water op de steigers aanwezig, deze voorzieningen ontbreken in het binnenhaventje. Bij aankomst wijst de vriendelijke havenmeester u een plek toe. Tel. 0416-662584 VHF31. Het sanitair is schoon maar niet al te ruim, een wasserette is er ook. Het liggeld is aan de hoge kant; €1,30/m + €1 pp maar dit is dan wel incl. elektra en water. Aan de buitensteiger kunt u gratis afmeren tot 16.00 uur daarna is liggeld verschuldigd, elektra en water is aan de buitensteiger alleen tussen 16.00 en 10.00 uur beschikbaar. Voor diesel kunt u terecht bij het buiten Heusden gelegen bunkerstation Legerstee.


Vanaf de jachthaven is het een behoorlijk stukje lopen naar het centrum van Heusden (500 m) maar de wandeling is niet onaardig. Wat de loopafstand tot het centrum betreft ligt u beter aan de buitensteiger maar daar ligt u weer een paar honderd meter van het sanitair vandaan. Het binnenhaventje is klein en donker met hoge kades. Het wordt voornamelijk gebruikt door dagjesmensen.


Vaart u BB uit verder de kom in dan komt u bij de commerciële jachthaven De Wiel. Deze jachthaven is verspreid over drie lokaties. Het is er luxe en voornamelijk gericht op grote boten. Het liggeld bedraagt maar liefst €2/m, dit is dan wel incl. elektra, water en douchen. Havenmeester: 06-53676767.

Wilt u rustig liggen en geen havengeld betalen dan is het ook is het mogelijk om in de kom voor anker te gaan.


BOODSCHAPPEN

In Heusden zijn diverse winkels en winkeltjes. De supermarkt is klein maar voldoet. Vanaf de jachthaven is het een forse wandeling (ca. 700 m) naar de supermarkt maar bij het havenkantoor kunt u eventueel een leenfiets krijgen.
De meeste winkels (met uitzondering van de levensmiddelenzaken) zijn ook 's zondags geopend.


UIT ETEN


Er zijn mogelijkheden te over om het koken aan een ander over te laten. Een aanrader is het terras van restaurant Havenzicht op de Vismarkt. Hiervandaan heeft u een leuk uitzicht over het binnenhaventje. Her en der zijn wat terrasjes maar echt spectaculair is het allemaal niet.

In het torentje bij jachthaven De Wiel is een brasserie gevestigd welke op vrijdag, zaterdag en zondag geopend is.

BEZIENSWAARDIGHEDEN

Terwijl in vele oude steden de oude huizen platgegooid werden en vervangen door nieuwe was daar in het toentertijd straatarme Heusden geen geld voor. Noodgedwongen moesten de bewoners in hun veelal middeleeuwse huizen blijven wonen. Pas rond 1950 wilde de gemeente gaan renoveren maar de burgemeester wist dit tegen te houden. In plaats van platgooien werd in 1968 gestart met een groot restauratieproject. Huis per huis werd - tot op de dag van vandaag - aangepakt. Wat overblijft is een bijna authentiek middeleeuws stadje, met zo'n 130 rijksmonumenten zal de liefhebber zich niet gauw vervelen.
Heusden verliest veel van zijn charme door de vele auto's die overal rijden en geparkeerd staan en het gebrek aan bomen. Na een bezoek aan Woudrichem viel Heusden mij erg tegen maar gezien de hoeveelheid toeristen die Heusden bezoekt sta ik hierin alleen.

Het Heusdens Bureau voor Toerisme is gevestigd aan de Pelsestraat 17. Zij organiseren o.a. stadswandelingen onder begeleiding van een gids.www.ligplaatsinfo.nl