Vorige      

HARLINGEN


Harlingen is een bruisende watersportstad. Als toegangspoort tot Terschelling en de Waddenzee worden de buitenhavens veelal bevolkt door de Bruine Vloot en zeilers. De Bruine Vloot heeft zijn eigen ligplaatsen, Zeilers vanaf de Waddenzee vinden veelal een plek in de Noorderhaven, de Zuiderhaven is voor vaste ligplaatshouders.


De Noorderhaven wordt beheerd door de gelijknamige watersportvereniging. Zoals gezegd wordt deze haven voornamelijk bevolkt door zeegaande boten maar ook zoetwatervaarders zijn natuurlijk welkom. Havenmeester: 0517-415666.

De jachthaven van de HWSV (Harlinger Watersportvereniging) ligt aan de noordkant van Harlingen net ten zuidoosten van de Tserk Hiddesluizen. Komt u vanaf het Van Harinxmakanaal dan hoeft u dus niet te schutten. De jachthaven van de HWSV heeft een dikke 100 ligplaatsen en passanten zijn welkom. De ligging is rustig en nagenoeg tegen het centrum van Harlingen. Alle faciliteiten zijn aanwezig; elektra en water op de steigers alsmede goed sanitair met wasserette. Het clubhuis "Allemanshuus" is tijdens het seizoen iedere vrijdagavond geopend. Het liggeld bij de HWSV bedraagt €1,20/m. Havenmeester: 0517-416898.

De Zuidoostersingel is met langssteigers ingericht als passantenplek. Het is een fraaie en relatief rustige ligplaats en u ligt er vlak tegen het centrum van Harlingen aan.

BOODSCHAPPEN

Harlingen heeft een groot winkelaanbod, boodschappen doen is zodoende geen enkel probleem.


UIT ETEN

In Harlingen zijn een vijftiental restaurants gevestigd, keus genoeg lijkt me.

BEZIENSWAARDIGHEDEN

Harlingen is een fraaie en levendige stad met onnoemelijk veel monumenten. Voor de watersporter is het altijd weer een belevenis om door Harlingen te struinen. De frisse geur van de Waddenzee is onmiskenbaar en de bedrijvigheid van de veerdiensten op Terschelling en Vlieland het aanschouwen waard.

Wilt u Harlingen goed leren kennen dan zou u eens met één van de stadsgidsen een stadswandeling moeten maken. Afhankelijk van uw interesse kunt u kiezen voor verschillende wandelingen. De stadsgidsen zijn bevlogen vrijwilligers. Voor meer info: coördinator stadsgidsen mevrouw Gerry Kuijper, 0517–414083 of 06-33104650. Ook bij het toeristisch informatiepunt (TIP) aan de Odoplhisteeg kan men u ongetwijfeld verder informeren.


In museum Het Hannemahuis wordt de geschiedenis van Harlingen op een overzichtelijke manier in beeld gebracht. In diverse stijlkamers kunt u het leven van vroeger ervaren.
Ook wordt ingegaan op de wereldwijd bekende aardewerk- en tegelindustrie uit Harlingen, een kunstvorm die tot op de dag van vandaag nog in Harlingen wordt beoefend.
Uiteraard wordt er uitgebreid aandacht besteed aan de in Harlingen geboren en getogen schrijver Simon Vestdijk (1898-1971). Zijn complete werk is in eerste druk in Het Hannemahuis te vinden. Tijdelijke tentoonstellingen completeren het 'aanbod' van het Harlinger gemeentemuseum.

EVENEMENTEN

De jaarlijkse Visserijdagen bestaan in 2009 vijftig jaar en dat wordt van 26 tot en met 29 augustus groter dan ooit gevierd. Het programma omvat ruim zeventig(!) onderdelen. Zie www.visserijdagenharlingen.nl voor meer informatie.


www.ligplaatsinfo.nl