Vorige      

GOUDA


Het centrum van Gouda bereikt u (komende vanaf de Hollandse IJssel) via de Mallegatsluis. Eenmaal binnen vaart u langs de Turfsingel waar u ook af kunt meren. Op de Turfsingel is er alleen aan de kant van de binnenstad/centrum electriciteit. (Anecdote van de brugwachter: er is ooit aan de andere kant ook electriciteit aangelegd. Toen dat gereed was hingen er direct snoeren van de bewoners aan. Dus ze zijn weer verwijderd).

Vaart u de gracht helemaal uit dan volgt een bocht naar rechts. Onder de brug "Het Bolwerk" door komt u op de Kattensingel, ook hier kunt u afmeren. In de bocht kunt u ook linksaf de "Nieuwe Gouwe" op, dit is de "binnendoorroute" naar de Gouwe.
De ligplaatsen zijn voorzien van water en elektra en sanitaire voorzieningen.

Kiest u ligplaats aan de Gouwe, nog meer in het centrum, tussen de Dirk Crabethbrug en de Hoornbrug, dan betaalt u half geld, waarschijnlijk omdat daar geen water en elektra is. 's Ochtends komt de havendienst langs voor de centjes, u kunt ook zelf af gaan rekenen bij de havendienst bij de Rabatbrug. Het liggeld is erg laag, zeker als je bedenkt dat water en stroom inbegrepen is.
De gemeente Gouda doet er alles aan om het watersporters naar de zin te maken. Vanaf de website van de VVV (www.vvvgouda.nl) is een brochure te downloaden met duidelijke vaarinformatie.

BOODSCHAPPEN

Vanzelfsprekend is het aanvullen van de proviand geen probleem in een stad als Gouda.

UIT ETEN

Met een vijftigtal restaurants zijn er mogelijkheden te over om buiten de deur te eten.

BEZIENSWAARDIGHEDEN

In Gouda kunt u met gemak een aantal dagen doorbrengen. Een kleine greep uit de mogelijkheden:

Kaasmarkt
Van het midden van juni tot in augustus wordt al drie eeuwen lang in Gouda de bekende Goudse kaas verhandeld. Tegenwoordig op donderdagochtend tussen 10 en 12:30 uur. Boeren uit de regio brengen hun, door de boerin gemaakte kazen met door paarden getrokken kaasbrikken naar de markt, waar ze worden gewogen, gekeurd en verkocht. Deze platronde, wielvormige kaas weegt minstens 15 kg per stuk. De kaasmarkt is omringd door de weekmarkt en kramen met ambachtelijke werklieden, die laten zien hoe vroeger onder andere klompen, karnemelk en kaarsen werden gemaakt.

Stadswandeling
Gouda heeft meer dan 300 monumenten. De VVV Gouda heeft een stadswandeling uitgezet langs deze monumenten en de bezienswaardigheden. U wandelt in ongeveer 1,5 uur door oude straten en steegjes, die u anders nooit gevonden zou hebben.
U vindt de VVV op Markt 27.

Rondvaart
Het natuurgebied de Reeuwijkse Plassen is voor velen, vanwege de kruiphoogte (1,80m), niet te bereiken. Lukt het u wel? U vaart onder begeleiding in konvooi vanaf de Kleiwegbrug, de benodigde vaarontheffing is o.a. verkrijgbaar bij Brasserie Het Wapen van Reeuwijk aan de Breevaart.
Alternatief is een rondvaart te nemen welke u door oud Gouda voert en uiteindelijk over zes plassen (€12,50, kinderen €9,50).

EVENEMENTEN

Havenstaddagen
Onder de noemer Havenstaddagen wordt in Gouda jaarlijks een groots nautisch evenement gehouden. Alle bekende ingrediënten als historische schepen, koren, demonstraties e.d. zijn aanwezig. In 2009 worden de Havenstaddagen van 26 tm 28 juni gehouden.

Kaarsjesavond
Voor de wintervaarders onder ons:
Traditioneel wordt in Gouda op de tweede dinsdag in december kaarsjesavond gehouden, waarbij de binnenstad geheel met kaarsen verlicht wordt. Deze traditie wordt al tientallen jaren gehouden en trekt vele bezoekers. Ruim twintigduizend bezoekers uit binnen- en buitenland vierden in 2003 de traditionele Kaarsjesavond in Gouda. Ravenstein heeft haar "Ravenstein bij Kaarslicht" op de tweede of derde zaterdag in december met concerten in en buiten beide kerken, tentoonstellingen, verlichte pastorietuin, mozaiek op stadsgracht enz. Zie www.ravensteinbijkaarslicht.nl.













www.ligplaatsinfo.nl