Vorige      

GORINCHEM

In Gorinchem zijn drie twee plekken waar u als passant terechtkunt.

De "gewone" jachthaven van WV De Merwede ligt in een kom aan de Waal/Merwede. Het is een middelgrote goed verzorgde jachthaven met de gebruikelijke faciliteiten. Het centrum van Gorinchem ligt op loopafstand. De havenmeester is vriendelijk en het liggeld iets meer dan €1/m. Wat echter tegenvalt zijn de kosten voor elektra en water, er zijn mensen die per dag €6(!) aan stroom kwijt waren, en ook de waterautomaat staat zeer krap afgesteld.

De jachthaven van de Gorcumse Roei- & Zeilvereniging - aan de landtong op de splitsing van het Merwedekanaal en het Kanaal van Steenenhoek - kan vanaf 2009 geen passanten meer ontvangen.

De meeste passanten kiezen voor de Lingehaven. Dit is een echte passantenhaven en u ligt hier fraai in het midden van het historische centrum van Gorinchem. De Lingehaven biedt plaats aan zo'n 100 passanten, een plekje is er altijd nog wel te vinden.Vanuit het zuiden komend bereikt u de Lingehaven via een speciaal hiertoe gerenoveerde jachtensluis, de recreatie- of jachtensluis. Dit in tegenstelling tot de sluis in het Merwedekanaal ten westen van Gorinchem waar u tesamen met de beroepsvaart gebruik van maakt. Vanuit het noorden komend bereikt u de Lingehaven via een stukje gekanaliseerde Linge.
Voor boten die niet onder de bruggen van de Lingehaven door kunnen (ca. 2,85 m) is alleen het zuidelijke deel van de Lingehaven bereikbaar. (Over de jachtensluis ligt geen brug). Dit zuidelijke deel beschikt over boxen, verderop zijn er langssteigers langs de kade.

Overdag, tot vijf uur, bent u geen liggeld verschuldigd, handig als u even boodschappen wilt doen. Hoewel ik betwijfel of veel mensen hier gebruik van zullen maken, Gorinchem kan immers niet ongezien voorbijgevaren worden. Blijft u overnachten dan bedraagt het liggeld ca. €1/m.
Het sanitair bij de Lingehaven is van uitstekende kwaliteit, een unicum voor een pure passantenhaven, er is zelfs een wasserette. U vindt het sanitairgebouw aan de zuidzijde bij de recreatiesluis. Elektra en water (€1) is via muntautomaten beschikbaar bij alle ligplaatsen.
Het kantoor van de havenmeester bevindt zich bij de recreatiesluis, tel. 0183-659314. Van hem krijgt u diverse folders over wat er in en rond Gorinchem te beleven valt.


BOODSCHAPPEN

Aangezien de Lingehaven midden in het centrum van Gorkum ligt is boodschappen doen geen enkel probleem. Er zijn winkels in overvloed. Voor een supermarkt moet u een stukje lopen maar het is goed te doen.
Op maandagochtend is er markt op de Grote Markt, de koopavond valt op donderdagavond.


UIT ETEN

Met zo'n 40 restaurants zijn er in Gorinchem mogelijkheden te over om buiten de deur te eten. Diverse restaurants hebben een buitenterras wat uitkijkt over de Lingehaven. De Grote Markt is 's zomers één groot terras.

BEZIENSWAARDIGHEDEN

Gorinchem telt ruim tweehonderd rijksmonumenten, alleen al in de Molenstraat, bij de Grote Markt, zijn 31 monumenten te vinden. Eén van die monumenten is het pand 'Huize Matthijs en Marijke', met in de steeg het luikje waar baby's te vondeling gelegd konden worden.

De scheve kerktoren is tevens een bijzonder monument. Al bij de bouw in de 15e eeuw begon de toren te verzakken. Door het volgende deel steeds loodrecht op de verzakte onderkant te zetten ontstond deze bijzondere toren. De toren kan beklommen worden. Het uitzicht vanaf de toren is meer dan de moeite waard.

Er zijn diverse wandelingen uitgezet, o.a. een stadswandeling en een vestingwandeling. De stadswandeling van ca. 3 km is aangegeven d.m.v. tegels met witte pijlen. De vestingwandeling (7 km) voert grotendeels over de stadswallen en is aangegeven door tegels met gele pijlen. Er is ook een speciale step-route, steps (en de routebeschrijving) zijn te huur bij de havenmeester.
De "Culturele route" is een wandelroute langs ruim 20 galeries, antiekzaken, bijzondere winkels, ateliers en Gorcums Museum. Naast de dagelijkse openstelling ook iedere tweede zondag van de maand van 13.30-17.00 uur. Een folder met plattegrond, adressen en openingstijden is verkrijgbaar bij het VVV op de Grote Markt.

Gorinchem is maar één museum rijk, het bevat vele anekdotes over de historie van Gorinchem.

Regent het al dagen en wilt u wel weer eens ouderwets naar de bioscoop dan kan dat, aan de Appeldijk zit bioscoop Roxy, tel. 0183-631 058.

EVENEMENTEN

De "Open Havendag" wordt op een zaterdag in mei gehouden.

Elk jaar aan het einde van de zomervakantie zijn er “De Zomerfeesten”. Een hele week spektakel door heel de binnenstad voor jong en oud. Zie www.dezomerfeesten.nl

Ieder laatste weekend van september wordt in de Lingehaven de Botenbeurs gehouden, afmeren wordt dan wat lastig.


www.ligplaatsinfo.nl