Vorige      

FRANEKER - CENTRUM


Franeker is één van de mooiste plaatsen in Friesland en een bezoek zeker waard. In het centrum zijn twee verschillende plekken met ligplaatsen. Het is afhankelijk van uw vaarroute welke het handigst is om te kiezen.
Komt u vanuit het westen, vanaf Harlingen dus, dan komt u eerst door de Frisiabrug. Een 1,5 kilometer verder oost ligt de Stationsbrug. Net voor de Stationsbrug is aan de noordzijde een doodlopend vaarwater, de Zuiderkade, waar vele ligplaatsen zijn.
Komt u vanuit het noorden via de Kleiroute dan ziet u vanzelf aan stuurboord de ligplaatsen bij het centrum, deze liggen net voor de Kaatsveldertsebrug.
De laatste optie is wanneer u vanuit het oosten komt. Dan kunt u kiezen uit beide locaties. Op het Van Harinxmakanaal blijven, de Stationsbrug door, en kiezen voor de Zuiderkade of bij km 10 stuurboord uit en door de Kaatsveldertsebrug.

Voor alle ligplaatsen geldt dat u tegen, of eigenlijk in, het centrum van Franeker ligt. Voorzieningen ontbreken.

BOODSCHAPPEN

Franeker heeft een heel behoorlijk winkelaanbod. In het centrum is een C1000 gevestigd.

UIT ETEN

In Franeker zijn diverse restaurants en het centrum is gezellig met terrasjes.


BEZIENSWAARDIGHEDEN

De rijke historie van Franeker blijkt nog steeds uit de vele en fraaie oude gebouwen en gevels die de stad telt. Van oorsprong is Franeker zelfs een universiteitsstad geweest, de oudste studentenkroeg van Nederland bevindt zich in Franeker.

Het planetarium van Eise Eisinga is ongetwijfeld de bekendste bezienswaardigheid van Franeker. Eise Eisinga, van beroep wolkammer, was vanuit hobby-oogpunt op de hoogte van wis- en sterrenkunde. Zijn droom was om ons zonnestelsel met de actuele standen van de planeten driedimensionaal in beeld te brengen. In 1774(!) begon hij in zijn woonkamer zijn eigen planetarium te bouwen. Jarenlang bouwde hij en in 1781 was het gereed. Tot op de dag van de dag loopt het planetarium perfect.
Het uurwerk beweegt door middel van een indrukwekkend raderwerk van houten hoepels en schijven, met tienduizend handgesmede spijkers als tanden. Een slingerklok en negen gewichten drijven dit geheel aan.
Bij het planeterium is nu het Eise Eisingamuseum gevestigd. Tijdens het seizoen is het iedere middag geopend.

In het centrum van Franeker staat de Martenastins. Dit is een stadskasteel gebouwd in 1498 door edelman Hessel van Martena. Hier is sinds 2006 Museum Martena gevestigd. Het museum laat allerlei aspecten van de geschiedenis van Franeker zien. Het museum is dagelijks geopend behalve op de maandag.

De VVV van Franeker waar alle informatie omtrent bezienswaardigheden te verkrijgen is vindt u in de Oude Waag.

EVENEMENTEN

Kaatsen is lange tijd de nationale sport van Nederland geweest. In Friesland wordt kaatsen nog steeds veel beoefend. Sinds mensenheugenis wordt elk jaar op de 5e woensdag na 30 juni de grote kaatswedstrijd te Franeker gehouden. Dit is voor kaatsers de meest prestigieuze wedstrijd om te winnen.


www.ligplaatsinfo.nl