Vorige      

DOESBURG

Doesburg is de eerste van de zeven Hanzesteden die u tegenkomt als u de IJssel afzakt. In tegenstelling tot de in mijn ogen lelijke IJsselkade is de binnenkant van Doesburg wel wat je verwacht van een Hanzestad.

In de industriehaven is een kleine passantenhaven, houdt u bij invaart bakboord aan dan vaart u er naar toe. De ligging van deze passantenhaven is niet echt gezellig te noemen, buiten de kern en in een industrie-achtig gebied. Het centrum van Doesburg is daarentegen op loopafstand. Havenmeester 06–55177509.

Een tweede mogelijkheid is de jachthaven van Doesburg maar deze ligt binnen de stuw naar de Oude IJssel waardoor u moet schutten om er te komen. In deze jachthaven is WV De Oude IJssel gevestigd. Alle voorzieningen zijn aanwezig en het centrum is met 600 m op loopafstand.
Met oostenwind loopt u wel het risico op een zwarte boot door de nabijgelegen gieterij die nogal eens wat roet uitstoot.

BOODSCHAPPEN

In Doesburg zijn voldoende winkels om probleemloos proviand in te kunnen slaan.

UIT ETEN

In Doesburg zijn diverse restaurants gevestigd. Wilt u eens wat anders dan is café-restaurant El Cocinero Loco bij het Mosterdmuseum een aanrader, u waant u zich in Mexico.

Voor een lunch kunt u terecht bij de verrassend ingerichte lunchroom La Fleur. De entree is ingericht als een Oud-Hollandse snoepwinkel, op het balkon is een klein speelgoedmuseum, en de overkapte binnentuin is in victoriaanse stijl.

Stadsbierhuys "De Waag" is naar verluidt de oudste horecagelegenheid van Nederland. De Waag is gevestigd in het centrum.


BEZIENSWAARDIGHEDEN

De binnenstad van Doesburg telt zo'n 150 monumenten, het middeleeuwse stratenplan is nog intact. Bij de VVV is de route voor een stadswandeling te verkrijgen. De VVV is gevestigd in de Kerkstraat.

In het Mosterdmuseum krijgt u een spoedcursus mosterdmaken. In vroeger tijden had ieder stadje zijn eigen mosterdfabriek. Koopt u een potje en vergelijk het later met mosterd uit de andere Hanzesteden.
Het Gildehof Doesburg is een authentiek hofje met veel kleine winkeltjes, een bezoekje zeker waard.
De toren van de Martini kerk (Grote kerk) is de op drie na hoogste van Nederland. De toren kan gedurende de zomer elke woensdagmiddag beklommen worden. Het uitzicht is overweldigend.EVENEMENTEN

Elke eerste zondag van de maand wordt in Doesburg een cultureel evenement georganiseerd. De culturele route voert u langs galerieën met beeldende kunst, toegepaste kunst, film, video, muziek en poëzie, antiek en musea. De Doesburgse Culturele Zondagmiddag is gratis toegankelijk en duurt van 12.00 tot 17.00 uur. Er is live muziek op een aantal locaties.

De jaarlijkse kermis is in juni en het braderie & straattheaterfestival "Doesburg Binnenste Buiten" vindt in juli plaats.

Woensdagochtend is er markt en op zaterdag tot 13.00 uur een voedselmarkt.www.ligplaatsinfo.nl