Vorige      

DIEVERBRUG


De gratis ligplaatsen bij het gehucht Dieverbrug behoren tot de meest populaire aan de Drentsche Hoofdvaart. U kunt zowel tussen de brug en de sluis als ten noorden van de brug afmeren. Vanwege de populariteit is het niet verstandig pas aan het eind van de dag aankomen, het zou er dan wel eens vol kunnen zijn.
Bij de sluis zijn sanitaire voorzieningen (oostoever). Voor water kunt u terecht bij de voormalige brugwachterswoning. Het Shell-station heeft een kade met dieselpomp.


BOODSCHAPPEN

In Dieverbrug zelf zijn geen winkels. Hiertoe moet u naar Dwingeloo, zo'n 2 kilometer fietsen. In Dwingeloo zijn een C1000 en een Aldi.

UIT ETEN

Om uit eten te gaan hoeft u niet ver, naast de sluis zit een chinees restaurant. Wilt u iets anders dan chinees dan kunt u naar Dwingeloo (5 eetgelegenheden) of het dorp Diever (4 eetgelegenheden).


BEZIENSWAARDIGHEDEN

Dieverbrug ligt in een prachtige omgeving. Zowel wandelend als fietsend is het zeer de moeite waard om de omgeving te verkennen.
Zuidoostelijk van Dwingeloo ligt het grote bosgebied van de Boswachterij Dwingeloo en het nationale park Dwingelerveld.
Aan de westelijke zijde liggen de dorpen Diever, Wapse en Vledder. Ten noorden van deze dorpen ligt het nationaal park het Drents Friese Wold, dat zich uitstrekt tot aan Appelscha.

Bent u op de hoogte van het fenomeen "knapzakroutes" dan is het goed te weten dat de knapzakroute Lhee-Lheebroek met de bus - die vanaf Dieverbrug vertrekt - gemakkelijk bereikbaar is. Vanuit het oude esdorp Lhee met prachtige boerderijen en dorpsweitjes wandelt u langs de rand van de Zuid Lheederesch naar de voormalige stuifzanden van het Lheederzand. U komt uit aan de rand van het Dwingelderveld met geweldige vergezichten.


Een leuke avondwandeling is naar de oude kalkovens. Deze staan aan de westoever zonder 300 meter noord van de sluis. De kalkovens dateren van 1926 en zijn bedoeld voor de productie van schelpkalk, een grondstof voor metselspecie maar ook voor verbetering van landbouwgrond. Schelpen uit de Waddenzee werden vermengd met turf en via een transportband boven in de oven gestort. Bij verbranding zakt de massa naar beneden en door het eigen gewicht uit de openingen geperst. Daar werd de kalk opgeschept en met kruiwagens naar het leshuis gebracht. Daar werd de kalk met water geblust (het lessen) waarna het verpakt werd in zakken.


www.ligplaatsinfo.nl