Vorige      

's HERTOGENBOSCH - CENTRUM


In het centrum van 's Hertogenbosch liggen de passantenhaven en verenigingshaven naast elkaar. Voor wie in het centrum wil liggen is één van deze jachthavens de beste keus.
Beide jachthavens worden beheerd door W.V. De Waterpoort. Bij aankomst melden bij de havenmeester VHF 31 of 06-12047342. Het vriendelijke havenmeesterechtpaar John en Trudie die jarenlang de scepter gezwaaid hebben in Den Bosch zijn verhuisd naar Hedel maar er is uiteraard een nieuwe havenmeester.
Voor sommigen is het misschien niet helemaal duidelijk maar u kunt gewoon onder de draaibrug/Oliemolensingel doorvaren. Grotere en hogere boten zullen op een opening moeten wachten maar de bediening vindt slechts zeer beperkt plaats.
Eenmaal door de brug kunt u zelf een plekje uitzoeken, hoe verder u de passantenhaven invaart richting Wilhelminabrug hoe dichter u bij het centrum ligt (maar wel verder van het sanitair). Is het druk dan kunt u dubbel komen te liggen.


De passantensteigers zijn voorzien van stroom en water via muntautomaten (€0,50), in de verenigingshaven wordt stroom per overnachting afgerekend. Het sanitair is enigszins krap bemeten maar schoon, het bevindt zich in het brugwachtershuisje aan het begin van de jachthaven. Wasmachine en droger zijn aanwezig. Na 15.00 uur is liggeld verplicht, het bedraagt €0,95/m, douchen kost een Euro. Er is geen dieselpomp maar wel een tankstation op loopafstand.
De steigers zijn afgesloten en alleen toegankelijk via een code zodat u met een gerust hart uw boot kunt achterlaten als u Den Bosch bezoekt. Opmerkelijk is de rustige ligging ondanks dat u in het centrum van Den bosch ligt.
Bij aankomst in de haven ontvangt u een informatiepakket en stadsplattegrond. W.V. De Waterpoort heeft een fraaie en informatieve website.

BOODSCHAPPEN

Vanaf de steiger loopt u rechtstreeks het centrum van 's Hertogenbosch in. Aan winkels zodoende geen gebrek. Een supermarkt (AH) vindt u in winkelcentrum de Arena (Kroonstraat), op slechts vijf minuten lopen van de haven.
Aan markten is er in Den Bosch ook geen gebrek:
 • Dinsdagochtend - Groentenmarkt
 • Woensdagochtend - Warenmarkt
 • Donderdagochtend - Groentenmarkt
 • Vrijdagochtend - Biologische markt
 • Zaterdag - Warenmarkt

 • Al deze markten worden gehouden op - hoe kan het ook anders - de Markt.

  UIT ETEN

  's Hertogenbosch is "Bourgondië" bij uitstek, restaurants en terrasjes zijn er in overvloed. Wilt u aan boord eten dan kunt u pizza's afhalen bij Stefano's aan de Stoofstraat. De Bossche Bol is de bekendste lekkernij van ’s-Hertogenbosch! U kunt tijdens uw bezoek aan ’s-Hertogenbosch deze traktatie niet overslaan. Deze speciale ‘Bossche soes’ is gevuld met slagroom en overgoten met heerlijke chocolade. Naar verluidt bevindt de beste bollenbakker zich over de brug vlak voor het station.


  BEZIENSWAARDIGHEDEN

  Bezienswaardigheden te over in 's Hertogenbosch, een kleine greep:

  Een bezoek aan de Sint Janskathedraal.
  Deze kerk, sinds 1929 basiliek, vormt het hoogtepunt van de gotiek in Nederland, zowel in de vorm van de plattegrond als in de opstand en de uitzonderlijke rijkdom aan beeldhouwwerken. De Sint Jan is het meest complete en meest gave voorbeeld van een gotisch kerkgebouw in Nederland te noemen.


  Varen over de Binnendieze
  Niet met uw eigen boot maar gevaren worden over de de stadsrivier de Binnendieze. Varend op een karakteristieke open boot vaart u door 's-Hertogenbosch afwisselend in de open lucht, dan weer onder de bebouwing door.
  De Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch biedt u de keuze uit verschillende vaarroutes, elk met een eigen karakter.  Stadswandeling
  De stadswandeling (route bij de VVV) is bij uitstek geschikt om de geschiedenis van ’s-Hertogenbosch goed te leren kennen. De wandeling leidt u, behalve door de binnenstad van ’s-Hertogenbosch, ook langs de overgebleven vestingmuren en vestingwallen.

  Bezoekt u de VVV voor meer informatie en tips. De VVV is gehuisvest in het oudste bakstenen huis van 's Hertogenbosch op de Markt. Of neem een kijkje op hun uiterst informatieve website: www.vvvdenbosch.nl

  EVENEMENTEN

  Naast diverse jaarlijks terugkerende evenementen als;
 • Festival Boulevard - begin Augustus
 • Bourgondisch 's Hertogenbosch - begin September
 • Maritiem 's Hertogenbosch - half September

 • worden er diverse andere georganiseerd. Informeer hiervoor bij de VVV of de website van W.V. De Waterpoort.

  Vermeldenswaardig is "Jazz in Duketown" tijdens het pinksterweekend. Iets moderne jazz met meerdere buitenpodia en overvolle terrassen.
  www.ligplaatsinfo.nl