Vorige      

CENTRUM - OVERNACHTINGSPLAATSEN

VAARINFORMATIE

Ondanks het vele water in Amsterdam zijn er voor "normale jachies" slechts een tweetal noord-zuid routes die u kunt volgen. Met een sloep zijn er ontelbaar veel meer mogelijkheden.
Alle vaarinformatie die u nodig heeft om door Amsterdam te varen staat op de website www.waternet.nl
Een onderdeel van deze website is de "vaarkaart". Zie vaarkaart.bba.amsterdam.nl
Op deze duidelijke website staan niet alleen de Kostverlorenvaartroute en de Amstelroute duidelijk aangegeven maar ook alle vaste bruggen, ophaalbruggen, jachthavens en overnachtingsplaatsen, watertappunten e.d. De gewenste informatie kan naar believen aan- of uitgezet worden. Helemaal prettig is het item "meldingen", hier ziet u alle laatste informatie omtrent eventuele stremmingen en dergelijke.

De twee noord-zuid routes zijn de Kostverlorenvaartroute en de Amstelroute. De Kostverlorenvaartroute maakt onderdeel uit van de "Staande-mast-route" en is dus begaanbaar ongeacht uw kruiphoogte. De route loopt vanaf het Nieuwe Meer (Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder) naar het IJ. U vaart een stukje ten westen van het echte centrum van Amsterdam.
De Amstelroute is begaanbaar tot een kruiphoogte van ca. 2,95 m. Deze route loopt vanaf de Amstel tot aan het IJ en voert u dwars door het centrum.

JACHTHAVEN / LIGPLAATSEN

In wezen mag u overal in Amsterdam afmeren behalve op die plekken waar het verboden is. Meestentijds zal het echter niet meevallen om een mooi plekje te vinden. In het centrum zijn een drietal "overnachtingsplaatsen" aangegeven op bovengenoemde kaart, dit zijn: Amstelsluis, Staalkade en Nieuwe Vaart. Bij de Amstelsluis kan ik zo 1,2,3 geen plek ontdekken om te gaan liggen. Ik vraag me dan ook af of dit misschien verouderde informatie is. Weet u het wel stuur me dan svp even een mailtje.
Bij de Staalkade is inderdaad een passantenplek. Erg groot is het echter niet, er kunnen twee boten liggen, daarna wordt het stapelen. Bij de Nieuwe Vaart is wel een lange muur waar u kunt gaan liggen.
Wilt u uw boot liever niet onbeheerd achterlaten dan kunt u het best naar de jachthaven van WV Albatros / WV De Oostvaarders gaan of naar de Sixhaven of de jachthaven van WV Aeolus. Deze jachthavens zijn apart beschreven op ligplaatsinfo.nl.

BOODSCHAPPEN

Ligt u bij de Amstelsluis dan is er een AH om de hoek aan het eind van de Achtergracht. Vanaf de ligplaats aan de Staalkade is de dichtstbijzijnde supermarkt een AH in de Reguliersbreestraat, aan de zuidoostkant van het Muntplein. Vanaf de ligplaats Nieuwe Vaart moet u voor een supermarkt naar de Kleine Wittenburgerstraat, hiertoe steekt u de brug over in het midden van de Nieuwe Vaart en dan bent u er al.

UIT ETEN

Een beschrijving van de beste, leukste eetgelegenheden te geven is geen doen, er zijn er gewoon te veel.

BEZIENSWAARDIGHEDEN

Ook qua bezienswaardigheden ga ik geen beschrijving geven. Misschien is het Nederlands Scheepvaartmuseum een leuke tip.

www.ligplaatsinfo.nl