Vorige      

BURDAARD


Komt u vanaf Dokkum dan herkent u het dorp Burdaard (Birdaard in 't Fries) al van verre aan de prominente molen. Bij de molen - aan de oostkant van het dorp - ligt zowaar een passantenhaventje annex recreatieterreintje; "Mounehiem". Bij Mounehiem is elektra en water beschikbaar. Tel. 0519-332342.

U kunt echter ook een plaatsje aan de ruime kades van de Dokkumer Ee zoeken. Aan beide zijden van de Van Steenhuisensbrug is de gehele kade van de noordoever beschikbaar om af te meren. U ligt hier vlak bij het dorpscentrum.

BOODSCHAPPEN

Op loopafstand van de kades zijn een Spar supermarkt alsmede een bakker gevestigd.

UIT ETEN

In Burdaard is een cafetaria en er zijn weinig restaurants, één om precies te zijn. Dit restaurant "It Posthûs" maakt echter een hoop goed. Naast de brug met vanaf het terras uitzicht op de voorbijschuivende bootjes - zo'n 12.000 per jaar - een lekker hapje eten, wat wil een mens nog meer?


BEZIENSWAARDIGHEDEN

Molen De Zwaluw is de hoogste molen van Friesland. Hij is nog steeds in bedrijf en uniek in zijn soort omdat hij meerdere functies kan verrichten. Multifunctioneel inzetbaar zouden we tegenwoordig zeggen. De molen is te bezichtigen, vanaf de molen heeft u een fraai uitzicht over de omgeving, vergeet uw fototoestel niet. Openingstijden van dinsdag tm zaterdag van 10.00 - 12.00 uur en 13.30 - 17.00 uur, entree €2,50.

Ruurd Wiersma (overleden 1980) was een rare snuiter. Hij beschilderde zijn huis aan de binnenkant met allerlei taferelen en wist niet meer van ophouden. Tegenwoordig is zijn huis een museum. U vindt zijn huis aan de Mounewei, dit is de kade oost van de brug.

De omgeving van Burdaard is rustiek en nodigt uit tot het maken van lange fietstochten. Heeft u geen fietsen aan boord dan kunt u ze huren bij de molen. Een leuke trip (6 km) is naar Hogebeintum of Hegebeintum zo u wilt. Daar bevindt zich een kerk op de hoogste terp van Nederland. Er is een bezoekerscentrum en eigenlijk moet u dit eens gezien hebben. Fietst u in noordelijke richting langs de dorpjes Jislum en Genum in de richting van Ferwert dan komt u er langs.

www.ligplaatsinfo.nl