Vorige      

BRIELLE


Buiten Brielle liggen diverse jachthavens maar als passant gaat u natuurlijk in het centrum liggen, voor de voorzieningen hoeft u het niet te laten. Aan het eind van het toegangskanaal naar Brielle komt u bij een splitsing. Vaart u min of meer rechtdoor (ietsje bocht naar BB), dan zijn daar de gemeentelijke passantenplaatsen van Maritiem Centrum Brielle.
Alle passantenplaatsen zijn voorzien van elektra, water en TV! Ook een vuilwaterstation ontbreekt niet. In het havenkantoor vind u het uitgebreide sanitair incl. wasmachine. Het liggeld bedraagt €0,90/m + €0,75 pp toeristenbelasting. Havenmeester 06-53136235.

BOODSCHAPPEN

In Brielle zijn diverse winkels gevestigd. De AH supermarkt heeft zelfs een eigen aanlegsteiger voor bijboten. Vanaf de passantenhaven is het een 600 meter varen. U komt er door vanuit de passantenhaven naar de splitsing terug te varen en rechtsaf te gaan onder de brug door.

UIT ETEN

In Brielle zijn restaurants en terrassen in ruime mate aanwezig. Met het oog op de bekendheid van Brielle als vestingstadje valt de sfeer wat tegen.

BEZIENSWAARDIGHEDEN

Brielle behoort tot de mooiste vestingstadjes van Nederland. Een wandeling is dan ook zeker de moeite waard.
Het Historisch Museum Den Briel is gevestigd in het hart van de stad in het oude stadhuiscomplex. Het pand is in 1623 gebouwd als stadsgevangenis en waag.

De VVV is gevestigd op de Markt 1.

EVENEMENTEN

1 April  Citaat
Op die gedenkwaardige dag in 1572 verschenen de Watergeuzen voor de Noordpoort van Den Briel en eisten de overgave van de kleine, maar strategisch belangrijke havenstad in de Maas-en Rijndelta. Den Briel- ook toen al Brielle genoemd- had zich als zoveel steden nog niet aangesloten bij de opstand tegen het bewind van de Spaanse koning en zijn gezant, de hertog van Alva. Het stadsbestuur voelde er vooralsnog niets voor de vesting, waarin op dat moment geen Spaanse troepen aanwezig waren, zonder meer over te geven. Toen het antwoord op de kreet "In naam van Oranje, doe open de poort!" te lang uitbleef, bestookten de Watergeuzen de Noordpoort en drongen de stad binnen, waar zij vervolgens danig huishielden. Zonder enige strijd was Alva zijn bril (Den Briel) kwijtgeraakt en behaalde de opstandelingen de eerste belangrijke overwinning in de Tachtigjarige Oorlog. Jaarlijks wordt in Brielle dit feit op feestelijke wijze herdacht, waarbij honderden burgers zich in historische kledij hullen en de inname naspelen.


www.ligplaatsinfo.nl