Vorige      

ARNHEM


Aan de oostkant van Arnhem liggen tegen elkaar twee jachthavens. Vaart u de industriehaven in dan ziet u ze aan de linkerkant. De eerste is de jachthaven van R&ZV Jason waar u wezen moet. Het drijvende clubhuis met overstekend geel terras (zie foto) is waar u zich kunt melden. Meestentijds zal de havenmeester u echter opvangen en een plekje toewijzen. Er zijn niet bijster veel passantenplaatsen en al helemaal niet voor de grotere boten. Wilt u weten of er een plekje beschikbaar is dan kunt u eerst even bellen met de havenmeester, tel. 06-13870089.
De steigers zijn modern en de boxen hebben langssteigers met uiteraard elektra en water. Het water is inbegrepen in het liggeld maar u heeft wel een eigen slang nodig. Heeft u deze niet dan kunt er ééntje lenen bij de havenmeester.
De sfeer bij de jachthaven van R&ZV Jason is zoals te verwachten bij een echte verenigingshaven gemoedelijk met roulerende vrijwillige havenmeesters. U kunt uw boot met een gerust hart achterlaten voor een bezoek aan Arnhem. Het clubhuis is dagelijks geopend tot 21.00 uur waarbij de tijden, afhankelijk van de klandizie, opgerekt kunnen worden. Het sanitair is gedateerd maar schoon en het voldoet.


Achter (en tegen) de jachthaven van R&ZV Jason ligt de jachthaven "Valkenburg". De prioriteit lijkt bij de exploitatie van het bijbehorende restaurant te liggen waardoor maar weinig passanten gebruik maken van deze locatie.

BOODSCHAPPEN

Gelukkig hoeft u voor de boodschappen niet naar het centrum van Arnhem want dat is met volle tassen een behoorlijke tippel. Zo'n 600 m vanaf de jachthaven is op loopafstand een overdekt winkelcentrum met o.a. een grote Jumbo supermarkt, een Lidl, een Kruidvat en een Halfords.
In het centrum van Arnhem zijn zo'n beetje alle denkbare winkels te vinden. Het is niet voor niks dat Arnhem de vijfde winkelstad van Nederland is. De koopavond is op donderdag en op vrijdagochtend en zaterdag is er markt bij de grote kerk.


UIT ETEN

Het gezellige centrum van Arnhem met ontelbare restaurants ligt op ca. 1,5 kilometer vanaf de jachthaven. Volgt u de grote weg (Westervoortsedijk) westwaarts tot het viaduct. Onder het viaduct door gaat u rechtsaf en vervolgens links en u bent in het centrum. De gezelligste plek en daarmee de "place to be" is de Korenmarkt. Helaas net aan de andere kant van het centrum wat een paar honderd meter extra wandelen betekent....

In het clubhuis van de jachthaven kunt u ook eten, friet met gehaktbal of kroket.

BEZIENSWAARDIGHEDEN

In Arnhem hoeft u zich niet te vervelen, een greep:
De Grote kerk (Eusebiuskerk) kan bezichtigd en beklommen worden. Een lift brengt u alvast naar 73 m hoogte.

Nederlands Watermuseum
Een echt doe-museum over water. Door meer dan 50 interactieve presentaties kunt u ontdekken hoe we in Nederland ‘droge voeten’ houden, hoe ons rioleringsstelsel functioneert en uit hoeveel water ons lichaam bestaat etc. Zijpendaalseweg / watermuseum.nl

Informatiecentrum Slag om Arnhem
Het centrum vertelt het verhaal van de vier partijen betrokken bij de slag om Arnhem. De Arnhemmers, de Britten, de Polen en de Duitsers. Dit alles aan de hand van 52 persoonlijke getuigenissen. Een videomaquette maakt inzichtelijk hoe de slag in de regio verlopen is. Rijnkade 155.

Nederlands Openluchtmuseum
Eén van mijn favoriete musea. Op een prachtig landgoed zijn in de loop der tijd meer dan 80 historische gebouwen en kleine dorpjes verrezen. U kunt er met gemak een dag doorbrengen, lekker wandelen en op je gemak rondkijken. In 2005 is het museum verkozen tot Europees Museum van het Jaar.
Helaas is het Openluchtmuseum hemelsbreed een kilometer of vijf van de haven verwijderd. Heeft u geen fietsen aan boord dan via het centraal station waar u buslijn 3 neemt, richting Alteveer.

Burgers' Zoo
Een mooie dierentuin met unieke presentaties, hier moet u ooit eens geweest zijn. Burgers' Zoo is gelegen vlak bij het Nederlands Openluchtmuseum. Vanaf het centraal station kunt u het beste "Lijn 3 Burgers' Zoo" nemen. Vraagt u aan de chauffeur of het voordelige "Dalkaartje" van kracht is (€1).
www.ligplaatsinfo.nl