Vorige      

ALKMAAR

De Gemeente Alkmaar heeft zijn zaakjes goed voor elkaar wat betreft het ontvangen van passanten. Bij aankomst ontvangt u van de havenmeester een uitgebreide fraaie folder met alle voor de toervaarder relevante informatie. De folder is ook via Internet te raadplegen; www.alkmaar.nl/eCache/23656/Wegwijzer_voor_watertoeristen
De goede faciliteiten, het historische karakter en de vele bezienswaardigheden maken van Alkmaar dan ook een plek waar u niet voorbij kunt varen.

Rondom het centrum zijn 3 locaties met passantenplaatsen, dit zijn:


1. Centrum Oost, Noordhollands Kanaal
Vaart u vanaf het zuidoosten Alkmaar binnen dan maakt het Noordhollands Kanaal bij het centrum een haakse bocht naar rechts. Aan de linkerkades (Bierkade, Voormeer, Zeglis) bij deze bocht liggen de passantenplaatsen.
Het havenkantoor en de meldsteiger bevindt zich in de bocht aan BB in de fraaie Accijnstoren.
Elektra (€0,50/kWh) is langs de kades beschikbaar maar lange verlengsnoeren kunnen wel eens benodigd zijn. Water (€0,50/100ltr) is verkrijgbaar bij de Accijnstoren en aan de kade Voormeer.
De kades worden behoorlijk intensief bereden door verkeer waardoor u er niet heel erg rustig ligt. Ook ligt u natuurlijk in de golfslag van scheepvaart op het Noordhollands Kanaal. Het sanitair is gevestigd in de Accijnstoren.2. Centrumgracht, Luttik Oudorp
Een klein stukje voorbij de Accijnstoren, bij de Rotorenbrug, zijn passantenplaatsen aan de grachten. Om hier te komen moet u door de Rotorenbrug. Deze plaatsen zijn bedoeld voor boten met een max. lengte van 13 meter. Ook hier is elektra beschikbaar, maar geen water. U kunt gebruik maken van het sanitair in de Accijnstoren op ca. 300 meter afstand.
Aan de gracht ligt u fraai tussen de (meestentijds) historische panden maar jammer genoeg ook strak tegen de geparkeerde autos aan. Let u erop dat u uw boot alvast draait (met de boeg naar buiten) voordat u afmeert, dit voorkomt dat u dit later alsnog moet doen.3. Centrum Noord, Noordhollands Kanaal
Aan de noordzijde van het centrum in een afgesneden kanaalvak zijn eveneens passantenplaatsen. Hier zijn 25 boxen beschikbaar voor boten van max. 10x3 meter. U ligt hier bij het Stadskantoor en nagenoeg tegen het politiebureau aan! Elektra en water zijn beschikbaar en het sanitair is gevestigd in het Stadskantoor. Ondanks de drukke weg aan de overzijde van het water zijn de ligplaatsen hier relatief rustig te noemen.

Voor alle ligplaatsen geldt dat het centrum van Alkmaar vlakbij is. Het liggeld bedraagt €0,80/m. Reserveren is niet mogelijk. De havendienst is bereikbaar via: 072-5200014.

BOODSCHAPPEN

In Alkmaar zijn supermarkten en overige winkels overvloedig aanwezig. De folder welke u van de havenmeester krijgt bevat een kaartje met daarop de locaties van de supermarkten.
Iedere eerste zondag van de maand zijn de winkels ook op zondag geopend. De "gewone" weekmarkt is op zaterdag van 8.00 tot 17.00 uur op de Gedempte Nieuwesloot.

UIT ETEN

In een stad als Haarlem is uit eten gaan uiteraard geen enkel probleem. Het historische centrum is erg gezellig.

BEZIENSWAARDIGHEDEN & EVENEMENTEN

Bezienswaardigheden zijn er te over in Alkmaar. De folder bevat diverse tips en adressen maar eenmaal in Alkmaar kunt u natuurlijk niet om de beroemde Kaasmarkt heen.


Kaasmarkt
Vanaf de eerste vrijdag in april t/m de eerste vrijdag in september bent u van harte welkom om de Kaasmarkt te aanschouwen. Dit kleurrijke spektakel, dat plaatsvindt op vrijdagmorgen van 10.00 tot 12.30 uur op het Waagplein, mag u echt niet missen. Het is erg leuk om te zien hoe dat keuren, handelen en wegen in zijn werk gaat.

Ook qua musea is Alkmaar ruim voorzien. Het Stedelijk Museum Alkmaar aan het Canadaplein vertelt alles over de geschiedenis van de stad en haar omgeving.
Biermuseum "De Boom" is gevestigd in een voormalige brouwerij uit de 17e eeuw. Er is ook een proeflokaal gevestigd.
Het Nederlands Kachelmuseum, Bierkade 10, bezit zo’n 75 kachels uit de periode 1900 tot nu.

Monumentenliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Alkmaar. Om de allermooiste plekjes te zien kunt u het best de "Stadswandeling tussen de monumenten" volgen. Met deze beschreven route wandelt u in anderhalf uur langs hofjes, musea en monumenten. Het boekje met de route is verkrijgbaar bij de VVV aan het Waagplein.

Last but not least; een rondje grachten met de eigen bijboot is ook erg leuk om te doen.www.ligplaatsinfo.nl