Vorige      

AKKRUM

Akkrum is een levendig watersportdorp met diverse mogelijkheden voor de passant. U kunt er voor kiezen in (bij) de jachthaven te gaan liggen of aan één van de passantenplaatsen in en rondom het dorp.

Jachthaven Tusken de Marren ligt aan de Meinesloot aan de westkant van Akkrum. Het is een grote jachthaven maar als passant hoeft u niet in een box te liggen; de gehele kade van de Meinesloot is gereserveerd voor passanten. Elektra en water is aanwezig. Vanaf uw boot of de graskant heeft u een mooi uitzicht over de altijd levendige Meinesloot. Het sanitair is in orde en ook Internet is beschikbaar. Havenmeester: 0566-652789. Diesel is vlak bij de jachthaven te verkrijgen. Hoewel Tusken de Marren net buiten de bebouwde kom van Akkrum ligt is het centrum op 5 minuten lopen nabij.

Het passantenhaventje van Akkrum is wat lastig te vinden. Vanaf de brug waar de Meinesloot aansluit op de Kromme Knillis vaart u een 300 meter over de Kromme Knillis in noordoostelijke richting. Hier gaat u stuurboord uit. Na ca. 150 meter ligt de passantenhaven aan stuurboord. Het haventje is erg klein, er is slechts ruimte voor een paar boten maar u ligt er mooi en vlak bij het centrum. Er is sanitair maar wat de kwaliteit hiervan is weet ik niet.

Naast de spoorbrug (westzijde) is een kade voor passanten. U ligt hier niet alleen vlak bij het spoor maar ook langs een drukke weg. Voordeel is dat u vlak bij het centrum ligt.

Net ten zuiden van het Leppe Akwadukt ligt bij een klein eilandje een fraaie passantenkade "It stalt". Het gras is onderhouden en er staan wat bankjes. Voor €4,50 mag u hier overnachten maar voorzieningen zijn er niet. U ligt hier een stukje buiten het centrum van Akkrum (zo'n 700 meter) en precies tussen de snelweg en het spoor in.BOODSCHAPPEN

Boodschappen doen is geen enkel probleem. Akkrum heeft een relatief groot winkelaanbod.

UIT ETEN

In Akkrum zijn een vijftal restaurants gevestigd. Niet alleen hollands maar ook italiaans en chinees. Ook aan terrasjes is er geen gebrek.

BEZIENSWAARDIGHEDEN

Akkrum is een leuk fries plaatsje met als grootste bezienswaardigheid het Coopershouse. Dit gebouw langs de Kromme Knillis stamt uit 1900 en is opgezet door Folkert Harmen Kuipers. Dhr. Kuipers vertrok in de 19e eeuw op 22-jarige leeftijd vanuit Akkrum naar Amerika en vergaarde daar een fortuin. Ieder jaar ging hij terug naar Akkrum om zijn vader te bezoeken. Getroffen door de armoede in Akkrum richtte hij een stichting op die armen onderdak en verzorging moest geven. Zijn naam had hij in Amerika veranderd van Kuiper naar Cooper. Het gebouw Coopersburg werd gebouwd. Coopersburg wordt omgeven door een fraai aangelegde tuin en een wandelpark met een mausoleum, waarin de lichamen van het echtpaar Cooper zijn bijgezet.

Het VVV-kantoor van Akkrum bevindt zich bij het passantenhaventje.

Door de aanwezigheid van een station kan Akkrum goed dienen als uitvalsbasis voor slecht weer. Diverse steden zijn per trein snel en gemakkelijk te bereiken.

EVENEMENTEN

Iedere eerste zaterdag van september is het Shanty-dag in Akkrum. Een tiental shanty-koren dweilt dan door het dorp.

www.ligplaatsinfo.nl