Vorige      

DE ZAANSE SCHANS


JACHTHAVEN / LIGPLAATSEN

Om de Zaanse Schans te bezoeken kunt u kiezen uit een tweetal vrije ligplaatsen of de jachthaven van zeilvereeniging De Onderlinge. Ik zelf zou in de jachthaven gaan liggen als ik m'n boot onbeheerd achter moet laten.

De jachthaven van zeilvereeniging De Onderlinge ligt aan de noordkant van het water De Poel, de directe omgeving is een mix tussen industrieel en hollands. De jachthaven is een prima uitvalsbasis om de Zaanse Schans te bezoeken.
Ondanks dat de jachthaven in beheer is van een zeilvereniging zijn ook motorbootvaarders van harte welkom. De jachthaven is niet al te modern maar wel zeer goed verzorgd. De ontvangst is meestentijds zeer hartelijk. De gebruikelijke faciliteiten als stroom en water zijn aanwezig en het sanitair is - hoewel enigszins gedateerd - schoon en goed.
Uiteraard is er ook een gezellig clubhuis bij de jachthaven. Wat de tarieven zijn is mij niet bekend. Weet u het wel laat het me dan even weten svp.

Een tweede mogelijkheid om bij de Zaanse Schans af te meren is een kleine passantensteiger aan de Zaan. U vindt de steiger tussen de 2e en 3e molen vanaf het noorden geteld. Het is een kleine steiger met maar ruimte voor één boot. U ligt er landelijk en fraai tussen de molens.

De derde mogelijkheid is een eveneens kleine steiger in het zijwater De Poel. De steiger ligt aan de zuidelijke oever vlak voor de Haaldersbroekerbrug.

BOODSCHAPPEN

Er zijn geen winkels in de nabije omgeving van de jachthaven en ligplaatsen.

UIT ETEN

Het bezoekerscentrum van de Zaanse Schans ligt vlak bij de jachthaven. Hier is pannenkoekenrestaurant De Kraai gevestigd. Restaurant De Kraai heeft een oudhollandse inrichting en is gevestigd in een voormalige authentieke graanschuur, u loopt er vanaf de jachthaven in een paar minuten naar toe.
Loopt u richting de molens van de Zaanse Schans dan komt u bij het restaurant met de fraaie naam De Hoop Op d'Swarte Walvis.
Bij de steiger in de Poel (bij de Haaldersbroekerbrug) is een cafetaria gevestigd.

BEZIENSWAARDIGHEDEN

De jachthaven van De Onderlinge ligt net ten zuiden van de Zaanse Schans. De Zaanse Schans is eigenlijk een buurtschap en heden ten dage een soort van openluchtmuseum. In de jaren zestig zijn veel oude gebouwen uit de Zaanstreek overgebracht naar de Zaanse Schans. De Zaanse Schans trekt jaarlijks bijna een miljoen bezoekers uit binnen- en buitenland.

www.ligplaatsinfo.nl