Vorige      

WIJK BIJ DUURSTEDE

Bij het oude stadje Wijk bij Duurstede, van verre te herkennen aan de karakteristieke molen, bevindt zich de oude haven. Deze industriehaven is niet bedoeld voor passanten alhoewel ik niet verwacht dat u er weggejaagd wordt als u er een nachtje gaat liggen. Er zijn enkele (vaste) ligplaatsen voor jachten, een loswal en de plaatselijke rondvaartboot heeft er zijn stek. Wel handig om te onthouden is het jacht- cq. scheepsreparatiebedrijf Pisano met hun 20-tons kraan. Eén van de weinige mogelijkheden in de omtrek om bij schade eventjes het water uit te gaan.

De bunkerboot van Markus welke naast de haveningang ligt is buiten bedrijf, voor diesel moet u naar het nabijgelegen Maurik.

Om Wijk bij Duurstede te bezoeken en/of te overnachten kunt u terecht in de dode arm enkele honderden meters stroomopwaarts van het stadje.
Na invaart van de dode arm ziet u direct links de landelijk gelegen jachthaven van W.V. Rijn & Lek. Een oud vrachtschip fungeert als clubschip, de aanmeldsteiger is bij de kont van het vrachtschip. De jachthaven heeft gezien zijn populariteit een beperkt aantal passantenplaatsen. Met een wat groter schip is het zaak vroegtijdig aanwezig te zijn of van tevoren even de havenmeester te bellen. Voor boten tot 10 meter is meestal wel een plaatsje beschikbaar. Met een niet te groot schip en een beetje geluk krijgt u een plaats aan de buitenkant naast het vrachtschip. Het uitzicht vanuit de kuip is dan leuk met altijd wel wat bedrijvigheid van langszeilende boten. Tevens kunt u hier vanaf de boot zwemmen!
Het sanitair is netjes en schoon, een wasmachine en droger zijn aanwezig. Elektra (€0,50) en water (gratis) is op de steigers beschikbaar. Het liggeld bedraagt €1/m. Havenmeester (erg vriendelijk), tel. 06-30481079.

In het clubschip kan men soms een eenvoudige goedkope maaltijd nuttigen. Door de ongedwongen sfeer en onder gelijkgestemden ontaardt dit meestentijds in een gezellige avond.


Aan de zuidzijde van de dode arm bevinden zich diverse zandstrandjes, hier kan men heerlijk liggen en overnachten. Let u wel op de waterdiepte vlak langs de kant, er zijn diverse ondiepe stukken.

Aan het eind van de dode arm rechts is nog een soort meertje. Hier is goed te ankeren en zeer rustig te overnachten. De walkanten zijn minder geschikt om aan af te meren maar net om de hoek na de ingang van het meertje is een primitieve steiger zonder verbinding met de wal, ook hier kunt u afmeren. In de dode arm is snelvaren (gelukkig) niet toegestaan. Door de nabijheid van de jachthaven is er echter altijd wel enige bedrijvigheid op het water.

BOODSCHAPPEN

Wijk bij Duurstede ligt ca. 800 m van de haven. Gevoelsmatig lijkt het verder omdat het weggetje naar Wijk door de onbebouwde uiterwaarden loopt. Het is echter geen onaardige wandeling. In Wijk bevindt zich o.a. een AH. Vind men het lopend te ver dan zijn bij de havenmeester fietsen te leen. Zo krijgt men ook de code van het hek voor als je na negenen terugkomt en zelfs het 06-nummer van de havenmeester voor noodgevallen. Over service gesproken! Ga je lopend naar Wijk dan volg je het laatste stukje de Lekdijk richting molen en neem je het trappetje de dijk af. Je loopt dan rechtstreeks het centrum in.

UIT ETEN

Het aantal restaurants is beperkt maar voldoende. De sate van Eethuijs Dorestad is altijd mijn favoriet geweest. Ik heb vernomen dat in 2007 het eethuis van eigenaar gewisseld is, hoe het nu is weet ik (nog) niet. Tevens is er in Wijk een pizzeria die aan de haven bezorgt. tel. 0343-576051.

BEZIENSWAARDIGHEDEN

Het binnenstadje is klein en niet ongezellig. Wijk bij Duurstede is bekend om de vele kunstenaars die er wonen en werken. Aan galerietjes en mogelijkheden om een uniek kunstwerkje te kopen is er dan ook geen gebrek.

EVENEMENTEN

Jazz by Duurstede is een jaarlijks terugkerend en bijzonder sfeervol evenement. Het festival vindt plaats op de eerste zaterdag in juni. Het festival is gratis toegankelijk. Naast enkele onbetwiste publiekstrekkers op de buitenpodia komen in de kleine theaters ook de minder toegankelijke stijlen aan bod. In de diverse restaurants en cafés die Wijk bij Duurstede rijk is, wordt een jazzformatie neergezet die is afgestemd op de desbetreffende ambiance.www.ligplaatsinfo.nl