Vorige      

VIANEN

In Vianen zijn twee plekken waar u als passant terecht kunt.

De eerste ligt in de kom waar u vanaf de Lek het Merwedekanaal op gaat, nog voor de sluis. Eigenlijk ligt u hier aan de binnenkant van de wachtsteiger voor de sluis. U ligt er gratis maar er zijn geen voorzieningen. Er is altijd wel wat lichte deining van op de Lek voorbijvarende vrachtschepen maar dit is niet hinderlijk. Het centrum van Vianen ligt met 400 meter op loopafstand.


De tweede is de passantenhaven, deze ligt op 600 m door de sluis in een dode arm van het Merwedekanaal (westzijde). Hier lag u altijd gratis maar sinds voorjaar 2009 staat er een pinautomaat die alleen nederlandse bankpassen accepteert. Het liggeld bedraagt €1/m. Water en stroom zijn nog wel gratis. U mag hier 3x24 uur blijven liggen. Sanitair is er niet, wel een vuilcontainer. Het is een populaire plaats waardoor er niet altijd plek is.

BOODSCHAPPEN

Vlak bij de passantenhaven is een winkelcentrum met twee supermarkten, een AH en daarnaast een C1000. Loopt u 200 meter westwaarts richting centrum dan bent u er al.

Vanaf de passantenplaats aan de wachtsteiger bij de sluis is boodschappen doen iets lastiger. Het winkelcentrum ligt hiervanddan op bijna een kilometer afstand, een behoorlijke tippel met volle tassen maar niet onoverkomelijk.

Op woensdag is er markt in het centrum.

In Vianen zijn vestigingen van de bekende winkelketens als Hema, Blokker e.d. Allemaal gevestigd op de Grote Markt.UIT ETEN

In Vianen is voldoende keus aan restaurants. Vanaf de passantenhaven richting centrum passeert u eerst de 2 supermarkten. Direct daarna vindt u een chinees, een griek en een luxe italiaans restaurant. Loopt u een stukje verder langs de de middeleeuwse poort naar de Grote Markt dan vindt u hier ook nog een aantal kleinere eetgelegenheden.

BEZIENSWAARDIGHEDEN

Vianen is een oud stadje met een roemrijk verleden - de tachtigjarige oorlog is er begonnen - het centrum is sfeervol, verder vind ik het een beetje tegenvallen wat er te zien is.
Maar, ik heb nog nooit aan een stadswandeling deelgenomen. Deze worden gehouden iedere eerste zaterdag van de maand. De start is bij de VVV (Voorstraat 97), De wandeling duurt 2 uur en de kosten zijn €2,40.

EVENEMENTEN

Nationale Sleepbootdagen
Om het jaar worden in Vianen de Sleepbootdagen gehouden. Een groots en gezellig evenement.
De Sleepbootdagen in Vianen vinden plaats in de oneven jaren (2007, 2009) op Hemelvaartsdag en de daarop volgende vrijdag en zaterdag. In de even jaren (2008, 2010), worden de Nationale Sleepbootdagen op dezelfde dagen gehouden in het Overijsselse Zwartsluis.Oldtimerdag
Elke derde zaterdag van juni is de Oldtimerdag in Vianen een van de grootste Oldtimerevenementen van Nederland. 's Ochtends zijn de voertuigen op de Grote Markt te bewonderen, er worden ter opluistering diverse evenementen georganiseerd en er is ook live muziek. Om 11.00 uur vertrekken de oldtimers voor een toertocht waarbij ze rond 15.30 uur terugkeren in de Voorstraat.

www.ligplaatsinfo.nl