Vorige      

TERMUNTERZIJL

Bij het kleine dorpje Termunterzijl kunt u zoet verwisselen voor zout. De centraal gelegen sluis vormt de scheiding. Ten zuiden van de sluis is een kade waar u als passant kunt afmeren. Hier zit u dus nog op zoet en komt u voornamelijk motorboten tegen. Ten noorden van de sluis is een jachthaven welke vrijwel geheel door zeiljachten bevolkt wordt. Het is de thuishaven van WSV De Eems. De jachthaven valt met springtij droog, maar de bodem bestaat uit zachte prut. Het havenkantoor bevindt zich bij de jachthaven, havenmeester: 06-53382704.Komt u vanaf de Dollard en wilt u verder Groningen in dan kunt u bij de havenmeester of bij café-restaurant Golden Zieltje de noodzakelijke bronzen sleutel krijgen voor de bediening van de vele bruggetjes en sluisjes die u onderweg tegen gaat komt. U betaalt €20 borg, de sleutel is op vele plekken in Groningen weer in te leveren.
Komt u vanuit Groningen en wilt u de oversteek naar Duitsland, Emden, maken dan is dat met rustig weer geen probleem. Informeert u wel even bij de havenmeester voor het juiste tijdstip van vertrek. Er kan een behoorlijke stroom op de Dollard staan en bij eb staat er simpelweg te weinig water om de haven te kunnen verlaten.BOODSCHAPPEN

Loopt u vanaf de sluis een 500 meter in zuidoostelijke richting naar het naastgelegen dorpje Termunten dan vindt u een Spar supermarktje.

UIT ETEN

In café-restaurant Het Golden zieltje (bij de haven) wat gerund wordt door de vrouw van de havenmeester is het niet alleen gezellig maar u kunt er ook een hapje eten.
Tevens is er nog een cafetaria met vis als hoofdgerecht en een visrestaurant richting Termunten net voorbij het supermarktje.
Voor een bakkie leut of een tussendoortje als een pizzabroodje of een gehaktbal kunt u terecht bij koffiehuis Teetied (met terras). U vindt Teetied bij de brug.

BEZIENSWAARDIGHEDEN

De oude sluis van Termunterzijl (uit 1725!) is niet meer in gebruik maar is fraai om te fotograferen. Ook zijn er in Termunterzijl een tweetal gemalen; gemaal Cremer en gemaal Rozema. Gemaal Cremer is de oudste. Het is nu een museum maar werkt nog volledig en mocht het nieuwe gemaal dienst weigeren dan kan het nog steeds worden ingezet. Het gemaal is elke zondag van 13.00 to 17.00 geopend. Er zijn dan enkele vrijwilligers die de Brons- en Werkspoordieselmotoren enkele malen laten lopen.

Tussen het havenkantoor en het havencafe is een kunstexpositie en voor de liefhebbers van strand is het goed om te weten dat er speciaal voor de toeristen zand opgespoten is. Loopt u het water in dan wordt het echter weer blubber.....


www.ligplaatsinfo.nl