Vorige      

SPAARNDAM


Spaarndam is een pittoresk dorpje wat me doet denken aan dorpjes langs de Zuiderzee. Het is niet voor niks dat Spaarndam één van de eerste beschermde dorpsgezichten in Nederland geworden is.
In de oude sluis, de kolk, kunnen geen boten meer komen, u zult af moet meren in de naastgelegen jachthaven "De Rietpol".


BOODSCHAPPEN

Zo'n 700 m vanaf de jachthaven is een AH. U vindt deze door de Spaarndammerdijk naar de sluis te volgen. Na de sluis is de tweede weg rechts de Lageweg, volg deze en na 300 m is daar de supermarkt. Let op, de eerste afslag is de Lagedijk, deze moet u niet hebben.

UIT ETEN

Er zijn enkele restaurants in Spaarndam. Het luxe restaurant "Het Stille Water", schitterend gelegen aan de kolk, is van eigenaar verwisseld en wordt momenteel verbouwd. Wat het gaat worden is nog niet bekend.
Aan de Spaarndammerdijk 98 is Café Restaurant De Toerist gevestigd.
In de nieuwbouw, aan de andere kant van de sluis, zitten een afhaalchinees en een cafetaria.


BEZIENSWAARDIGHEDEN

Naast het pittoreske van het dorpje zijn er geen overweldigende bezienswaardigheden in Spaarndam. Bij de kolk zijn 's zomers een aantal gezellige terrasjes.
Even buiten het dorp bevinden zich twee forten, die deel uitmaken van de Stelling van Amsterdam: het Fort Benoorden Spaarndam en het Fort Bezuiden Spaarndam.
Het Fort Benoorden Spaarndam is de grootste van de twee maar is in verwaarloosde toestand, dit fort is niet te bezoeken. Het Fort Bezuiden Spaarndam daarentegen is in betere staat en herbergt een kunstgalerie die op zondagen geopend is.

Op de IJdijk staat een beeldje van Hansje Brinker. De beroemde Nederlander (uit een amerikaans boek) die het land redde van overstroming door zijn vinger in het gat in de dijk te steken. Hansje z'n tweelingbroer staat trouwens in Harlingen.www.ligplaatsinfo.nl