Vorige      

SCHAGEN


Als passant heeft u in Schagen keus uit twee havens. Aan de noordzijde van Schagen de haven van WSV Jan van Ketel en aan de westkant de Recreatiehaven Schagen.

Jachthaven WSV Jan van Ketel
De jachthaven van WSV Jan van Ketel bestaat uit een enorm lange steiger langs de oever van het Kanaal Stolpen-Kolhorn. Ongeveer halverwege deze steiger is het clubhuisje waar het sanitair (met wasserette) gevestigd is. Elektra en water zijn aanwezig. De steiger is niet toegankelijk voor onbevoegden.


Recreatiehaven Schagen
De Recreatiehaven Schagen is, in tegenstelling tot voornoemde jachthaven, een "normale" jachthaven met kade, steigers en boxen. Hij ligt aan de rand van een industriegebied waardoor u er minder gezellig ligt maar wel een stuk dichter bij het centrum van Schagen. De voorzieningen zijn uitstekend, alle ligplaatsen beschikken over elektra en water. Het sanitair is modern inclusief een wasserette en voorzieningen voor gehandicapten. Vanaf augustus 2010 is ook Internet beschikbaar. Het beheer is in handen van vrijwilligers verenigd in de "Stichting Recreatiehaven Schagen".

BOODSCHAPPEN

Schagen is één van de grootste plaatsen van noord-Noord-Holland en heeft een uitgebreid winkelaanbod. Vanaf de jachthaven WSV Jan van Ketel is het centrum van Schagen echter wel een kilometer lopen. Wat dat betreft ligt u beter in de recreatiehaven die vlak bij het centrum ligt.


UIT ETEN

In Schagen zijn restaurants in overvloed, een twintigtal zijn er zo te vinden.

BEZIENSWAARDIGHEDEN

Streekmuseum Vreeburg is gevestigd in een geheel in oude stijl gerestaureerde 17e-eeuwse stadsboerderij. Het museum herbergt o.a. compleet ingerichte boerenkamers, klederdrachten, kanten kappen en werktuigen van weleer. Bij het museum behoort ook een oude hoef- en wagensmidse.

In museum Slag van de Somme 1914-1918, is een tentoonstelling van uniformen, wapens en gebruiksvoorwerpen uit de Eerste Wereldoorlog. Allemaal voorwerpen die opgegraven zijn in het noorden van Frankrijk op de voormalige slagvelden van de Eerste Wereldoorlog.

Tijdens het seizoen wordt er met regelmaat een stadswandeling georganiseerd. Voor informatie kunt u terecht bij restaurant "De Posthoorn".

EVENEMENTEN

Sinds 1953 worden in Schagen de "10 West-Friese donderdagen" gehouden. Deze 10 achtereenvolgende donderdagen staan in het teken van leven, werken en kleden anno 1910.
De evenementen starten al vroeg, om 8.30 uur, als de vrijwilligers bij elkaar komen voor de optocht met paarden en koetsen. Elke donderdag staat in het teken van een bepaald thema. Zo is er de Dag van de Oude Ambachten. Deze dag laten oude ambachtslieden zien hoe men vroeger wol spon, klompen maakte, visnetten boette, enz. Ook de Dag van het Kind is altijd druk bezocht. Er worden oud hollandse spellen georganiseerd waar ieder kind gratis aan mee kan doen. Iedere donderdag trekt het evenement ca 10.000 bezoekers. Meer informatie op www.westfriesefolklore.nl

De Westfriese Waterweken worden in 2010 gehouden van woensdag 4 tm zondag 8 augustus. Dit evenement wordt rond de recreatiehaven georganiseerd en bestaat uit een braderie, div. optredens, historische schepen etc.


www.ligplaatsinfo.nl