Vorige      

OSSENZIJL


In Ossenzijl zijn een viertal aanlegmogelijkheden; drie kades en een jachthaven.

Kade Kalenbergergracht
Aan vrijwel de gehele westoever van de Kalenbergergracht kan afgemeerd worden, zie foto hierboven. Voorzieningen ontbreken uiteraard. U ligt hier het dichtst bij het "centrum" van Ossenzijl voorzover er over een centrum gesproken kan worden.

Kade Kanaal Steenwijk-Ossenzijl
Ten oosten van de brug kunt u afmeren aan de zuidoever van het kanaal Steenwijk-Ossenzijl. Ook hier ontbreken faciliteiten, maar u ligt wat rustiger dan aan de Kalenbergergracht. Er is een grasstrook langs de kade.


Kade Ossenzijlersloot
De oostelijke oever van de Ossenzijlersloot is ingericht voor passanten. Voorzieningen ontbreken maar het uitzicht is wijds. Het "centrum" van Ossenzijl is nabij.

Jachthaven De Kluft
Jachthaven de Kluft aan de zuidoostkant van Ossenzijl is een combinatie van camping en jachthaven. De ligging is fraai en relatief rustig. Alle faciliteiten zijn aanwezig, elektra (€2,25/dag!) en water op de steiger, ook gas is verkrijgbaar. Het sanitair is prima en er is een wasserette. Het liggeld bedraagt €0,95/m. Tel. 0561-477370.

BOODSCHAPPEN

De buurtsuper van Ossenzijl ligt langs de westoever van de Kalenbergergracht, een dikke 300 meter vanaf de brug. U kunt er eventueel ook met de (bij)boot afmeren. Bij de jachthaven is een kampwinkel. De prijzen zijn fors, in het enkele kilometers verderop gelegen Oldemarkt is een "normale" supermarkt met gangbare prijzen gevestigd.

UIT ETEN

Bij de brug zijn twee restaurants, restaurant Stuitje en restaurant Kolkzicht. Stuitje heeft een gemoedelijke huiskamersfeer met grote stamtafels en een open haard. Op de jachthaven is ook een restaurant.
Gaat u voor de frieten dan kunt u terecht bij de frietwagen bij de brug, een visje tussendoor kan ook, langs de Ossenzijlersloot zit een visboertje.


BEZIENSWAARDIGHEDEN

In Ossenzijl zelf is niet echt veel te beleven. De enige bezienswaardigheid is Nationaal Park de Weerribben maar dit is dan wel weer de moeite waard.
Nationaal Park de Weerribben dankt zijn vorm aan de turfwinning. Het uitgegraven veen werd op de legakkers - de ribben - te drogen gelegd. De bredere stroken water die ontstonden waar het veen weggehaald werd zijn de "weren". Rond 1900 nam de vraag naar turf af en stapte men over op de productie van riet, vandaar dat het gebied nu rijk is aan riet en biezen.
Aan de Hoogweg 26 (bij de jachthaven) is het informatiecentrum van de Weerribben.www.ligplaatsinfo.nl