Vorige      

MONNICKENDAM

Monnickendam is zowel vanaf het IJsselmeer als vanuit de binnenwateren van Noord-Holland bereikbaar. Komend vanaf de binnenwateren moet u eerst schutten door één of beide sluizen om bij de jachthavens te komen. Monnickendam bestaat uit jachthavens en boten zover het oog reikt.
In het centrum ligt de gemeentehaven bestaande uit diverse kades en aan de IJsselmeerkant liggen een viertal marina's waarvan drie stuks enorm groot. De marina's zijn marina's zoals u ze op meerdere plekken, vooral in Zeeland, aantreft. Meestentijds ligt u tussen de palen zonder langssteiger en zijn alle denkbare faciliteiten aanwezig. Opvallend is wel dat het nergens in Monnickendam mogelijk lijkt om diesel te tanken. Bent u op zoek naar gezelligheid dan is het het proberen waard om in de gemeentehaven een plaatsje te bemachtigen. Dit zal echter niet altijd lukken omdat het vaak erg druk is.


De Gemeentehaven
De Gemeentehaven bestaat uit de Binnenhaven (na de ophaalbrug) en diverse kade's met ligplaatsen. In de Binnenhaven worden alleen platbodems toegelaten. Het grote voordeel van een plekje in de Gemeentehaven is dat u tegen het centrum van Monnickendam aanligt, vanaf de marina's moet u eerst een stukje wandelen om in het centrum te komen.
Vaart u Monnickendam binnen (vanaf het IJsselmeer, de marina's voorbij) dan kunt u in eerste instantie proberen af te meren bij de brug (Lange Brug) waar ook het havenkantoor is. Aan BB ligt de Bruine Vloot aan SB is plek voor een paar boten, naast de disco. Meestentijds wordt u wel opgevangen door de havenmeester die u al of niet een plekje toewijst. Er is elektra (€1) een douche (€1,50) en toilet (€0,50). Met het liggeld en de toeristenbelasting erbij ligt u niet veel goedkoper dan in een marina. Hoe het zit met de overige ligplaatsen in de Gemeentehaven weet ik niet, weet u het wel stuurt u mij dan even svp een mailtje.
Van noord naar zuid zijn er in Monnickendam de navolgende marina's:

Jachthaven De Zeilhoek
Jachthaven De Zeilhoek ligt aan de noordzijde van het Monnickendammer Gat, enigszins buiten Monnickendam zelf. Om in Monnickendam te komen dient u een dikke kilometer te wandelen. Er is elektra en water op de steigers en passanten zijn meer dan welkom. Het sanitair is in orde en herbergt ook een wasserette. Gratis Wifi is aanwezig.
Jachthaven De Zeilhoek heeft een eigen eetcafé met terras aan het water vanwaar u een schitterend uitzicht heeft over Monnickendam, De Gouwzee en Marken.


Marina Monnickendam
Marina Monnickendam is komend vanaf het Ijsselmeer de marina aan stuurboord. Zo'n beetje alle faciliteiten zijn aanwezig waaronder gratis Wifi. Elektra gaat met munten, water is gratis en er zijn 2 sanitairgebouwen. Om in Monnickendam te komen dient u een stukje te wandelen. Sneller is het om gebruik te maken van de gratis fietsen en ook nog leuker; de gratis roeibootjes! Marina Monnickendam heeft ook ligplaatsen langs de kade aan de "stadszijde", hier ligt u een stuk leuker dan in een box van de marina. Misschien lukt het om daar een plaatsje te krijgen. Het terrein rond de haven is goed verzorgd en voorzien van diverse speeltoestellen. Havenmeester: 0299-652595.

Jachthaven Waterland
Jachthaven Waterland ligt (komend vanaf het IJsselmeer) aan bakboord. Ook hier zijn alle faciliteiten aanwezig waaronder prima sanitair, gratis Wifi, speeltoestellen voor de kinderen e.d. Het sanitair is gratis toegankelijk. Het liggeld bedraagt €1,70/m + €1,25 toeristenbelasting pp en is hiermee vergelijkbaar met de overige marina's in Monnickendam.
Op de haven is café-restaurant "De Ouwe Blauwe" gevestigd, dagelijks geopend vanaf 9.30 uur. Het centrum van Monnickendam ligt met ca. 500 meter op loopafstand. Havenmeester: 0299-652000.

Jachthaven Hemmeland
Jachthaven Hemmeland is de marina die het meest zuidelijk ligt. Ook hier de gebruikelijke ligplaatsen tussen de palen en alle denkbare faciliteiten waaronder gratis sanitair en Wifi. Bij jachthaven Hemmeland ligt u het verst van het centrum van Monnickendam, al gauw een kilometer. Op Internet circuleren wat berichten over onvriendelijk personeel op de haven. Havenmeester: 0299-655555.

BOODSCHAPPEN

In het toeristische centrum van Monnickendam zijn diverse winkeltjes. Een echte supermarkt is er ook. Deze ligt ten zuiden van het centrum dus het dichtst bij Jachthaven Waterland en Jachthaven Hemmeland.

UIT ETEN

Bij de meeste jachthavens is wel een eetcafé-achtig iets aanwezig maar in Monnickendam zelf zijn ook voldoende restaurants aanwezig.

BEZIENSWAARDIGHEDEN & EVENEMENTEN

Monnickendam is leuk om eens gezien te hebben maar ook erg toeristisch. Er zijn veel historische panden uit de 17e en 18e eeuw en een aantal uit de 16e eeuw. Zo is er de oude Waegh te bekijken waar in vroeger tijden de kaas en de heksen gewogen werden. Verder is Monnickendam bekend om zijn visrokerijen maar dat ruikt u vanzelf.
Net als in Volendam worden er busladingen Japanners en soortgelijke toeristen gedropt. Waar die allemaal naar komen kijken is mij echter een raadsel, zo spectaculair is Monnickendam nu ook weer niet.www.ligplaatsinfo.nl