Vorige      

MANTGUM

Mantgum beschikt over een speciale passantenplaats. Gaat u na het brugje direct bakboord uit dan ziet u het vanzelf. De passantenplaats bestaat uit een langssteiger aan een graskade, daarachter loopt een fietspad. U ligt er rustig en een overnachting kost slechts €4,50.
Er is elektra en water beschikbaar, het sanitair is gevestigd in een soort wijkgebouw.

BOODSCHAPPEN

In Mantgum is een Plus supermarkt gevestigd zodat in de dagelijkse boodschappen kan worden voorzien.

UIT ETEN

Ligt u in Mantgum dan zult u vanwege een gebrek aan eetgelegenheden zelf moeten koken.

BEZIENSWAARDIGHEDEN

Mantgum is een dorpje wat van oudsher een grote aantrekkingskracht had op renteniers. Vele prachtige rentenierswoningen in neoclassicistische stijl getuigen van deze historie.

De spoorlijn tussen Leeuwarden en Sneek loopt langs Mantgum. Twee maal per uur stopt er een trein.

EVENEMENTEN

Sinds 1947 wordt aan het eind van het kaatsseizoen in Mantgum de ‘Lytse PC’ georganiseerd. De belangrijkste wedstrijd voor kaatsers uit de Eerste Klasse. Leuk om eens gezien te hebben. De Lytse PC wordt in 2009 gehouden op zaterdag 12 september.

Nog geen twee kilometer ten noorden van Mantgum ligt Jorwerd. Dit dorpje is bekend geworden door het boek van Geert Mak; "Hoe God verdween uit Jorwerd".
In dit boek wordt ook het ontstaan van het "Iepenloftspul" (openluchtspel) beschreven. Dit jaarlijks terugkerende openluchttheater is ontstaan nadat in 1951 plotseling de kerktoren van Jorwerd instortte. Dankzij talrijke inzamelingsinitiatieven is het de kleine dorpsgemeenschap gelukt de toren te herbouwen. Als dank aan de gulle gevers organiseerden de Jorwerters een openluchtspel in de tuin van de notaris.
Tot op de dag van vandaag wordt deze traditie in ere gehouden waarbij meerdere voorstellingen per jaar gegeven worden. Zie http://dorp.jorwert.nl voor meer informatie en data.
www.ligplaatsinfo.nl