Vorige      

LEMMER-CENTRUM


Lemmer is één en al boot en druk, een tiental jachthavens is er zo te vinden. Wilt u als passant "gezellig" liggen dan kiest u voor een ligplaats aan 't Dok tussen de Flevobrug en de Oude sluisbrug. U ligt hier in hartje Lemmer maar dit zal u ongetwijfeld niet ontgaan. U kunt aan beide oevers afmeren maar vaak is het zo vol dat er geen vrij plekje meer te bekennen is. Lukt het u wel een plekje te vinden dan hoeft u zich niet te vervelen. Een continu optocht van boten en mensen trekt langs u heen. Dubbel liggen is gewoon en er is een gerede kans dat u een huurboot naast u krijgt. De disco is op zaterdagavond tot vier uur open, u bent gewaarschuwd.
Het liggeld bedraagt €0,90/m + €0,80 pp toeristenbelasting. Er is sanitair aanwezig.

Lukt het niet om een plekje in 't Dok te bemachtigen dan kunt u ten oosten van het centrum kiezen voor de gemeentelijke jachthaven Binnenzijde, net ten westen van de Zijlroedebrug aan de zuidoever.
Het is een prettige jachthaven op ca. 10-15 min. loopafstand van het centrum. Alle voorzieningen zijn aanwezig waaronder een wasserette. Het sanitair is goed maar zou iets schoner mogen zijn. Het liggeld bedraagt ca. €1,20/m.

In westelijke richting, waarbij u door de Lemstersluis gaat, is net na de sluis aan SB de gemeentelijke jachthaven IJsselmeerzijde. (Komt u vanuit het westen - de IJsselmeerkant - dan ligt de haven natuurlijk net voor de sluis).
Het is een kleine haven met langssteigers voor passanten. De boxen zijn voornamelijk voor vaste ligplaatshouders. De havenmeester is vriendelijk en voorzieningen zijn aanwezig, het sanitair is redelijk. Het liggeld bedraagt ca. €1,20/m, douchen €1 en elektra €0,50.
De haven ligt op loopafstand van het centrum en supermarkten zijn nabij.


De doorvaart door Lemmer kost u €5, te betalen bij de Flevobrug als u van west naar oost vaart, en bij de Lemstersluis in tegengestelde richting. Voor deze €5 worden de drie bruggen en de Lemstersluis bediend.

BOODSCHAPPEN

Een dikke 100 meter ten zuiden van 't Dok is een winkelcentrum met o.a. een Lidl, een Super de Boer en een Aldi.


UIT ETEN

In Lemmer wemelt het van de eetgelegenheden en terrasjes. Waarschijnlijk is er al één binnen vijftig meter afstand van uw boot. Bij het chinese restaurant "De Chinese Muur" schijnt het goed eten te zijn.

BEZIENSWAARDIGHEDEN

Lemmer is van oorsprong een Zuiderzeestadje gericht op de haringvisserij. Nu is het één en al watersporters wat Lemmer bevolkt. Dit is niet zo verwonderlijk want de ligging is uniek tussen het IJsselmeer en de Friese Meren.

Streekmuseum "Lemster Fiifgea" geeft een beeld van geschiedenis van de vrachtvaart op Amsterdam en de Oostzeehandel in de 17e en 18e eeuw.

In de Oudheidkamer is een bijzondere collectie van het Lemster kerfsnede-aardewerk te bewonderen.

Het Indian Motor Museum trekt bezoekers van over de gehele wereld. Er zijn een veertigtal authentieke Indian motoren te zien. Dit museumpje is alleen op zaterdagmiddag geopend.

Ook het Duikmuseum vindt u in Lemmer.

Voor verdere informatie over bovengenoemde musea en meer kunt u terecht bij Tourist Info Lemmer aan de Nieuwburen 1, noordoost van de Oude Sluisbrug.

EVENEMENTEN

Het grootste evenement in Lemmer is de Lemsterweek, georganiseerd rondom het SKS Skutsjesilen. In 2009 op 1 en 2 augustus. U kunt de wedstrijden het best volgen vanaf de pier bij het strand.

Met Hemelvaart is er nog "Lemmer Ahoy", een zeilevenement voor rond- en platbodems.www.ligplaatsinfo.nl