Vorige      

LEERDAM


Leerdam is een gezellig plaatsje en een aanrader voor de toervaarder. De haven van Leerdam (Oude Horn) ligt pal tegen het gezellige centrum waardoor alles onder handbereik is.


Passanten worden vriendelijk ontvangen en krijgen een plaatsje bij de karakteristieke stadsmuur met zijn torentjes. Er is elektra en water op de steiger(s) en de toegang is afgesloten d.m.v. een hek met cijferslot. De noordelijke kade heeft geen voorzieningen en is niet afgesloten. Het lijkt me dat de vriendelijke havenmeester uw voorkeur zonder problemen inwilligt.

De haven is prima verzorgd, er zijn heerlijke douches en een kantine/restaurant. Het telefoonnr. van de havenmeester is 0345-613894.

Tip: Komt u in het voorjaar en heeft u last van hooikoorts ga dan niet onder de populieren liggen of neem wat extra hooikoortspillen mee. Treft u het verkeerde moment dan lijkt het pollen te sneeuwen, maar laat dit u er niet van weerhouden Leerdam aan te doen!

BOODSCHAPPEN

Direkt aan de haven is het centrum met leuke winkelstraten. Proviand inslaan is zo gedaan. Op donderdag is er markt.


UIT ETEN

Aan cafe's en restaurants geen gebrek, er zijn er zo twintig te vinden, alle in de nabijheid van de jachthaven. Er is o.a. een heerlijke chinees.

BEZIENSWAARDIGHEDEN


Leerdam is vooral bekend vanwege de glasfabriek en staat daardoor in het teken van glas. Om de hoek van de haven is het glascentrum waar zes dagen per week demonstraties glasblazen gegeven worden. De entree is pittig (€6,50) maar de centjes wel waard, het is interessant om eens gezien te hebben.

Het glasmuseum is op 1 km afstand aan de Lingedijk. Heeft u geen zin om te lopen dan kunt u zich hier met een sloep naar toe laten varen.

Verder vindt u verspreid door de stad diverse galerietjes met glaskunst.

Vanaf het VVV kantoor aan het Dr. Reilinghplein in Leerdam start in de zomermaanden elke woensdagmiddag om 14.00 uur een begeleide stadswandeling door de binnenstad van Leerdam.

Heeft u uw buik vol van glas dan is het uit 1770 stammende "Hofje van Aerden", een leuke afwisseling. Dit hofje met een rijke en markante geschiedenis - nu ook ingericht als museum - is een bezoek waard. U vindt de ongehuwde dames in de Kerkstraat 67.

EVENEMENTEN

Elk jaar bezoeken vele duizenden glasliefhebbers in het tweede weekeinde van september de Internationale Glaskunstbeurs in Cultureel Centrum Het Dak in Leerdam.www.ligplaatsinfo.nl