Vorige      

IJLST


Het dorpje IJlst is vaartechnisch gesproken verdeeld in een zuidelijk en noordelijk deel. Beide delen zijn vanwege een aantal lage vaste bruggen niet met elkaar verbonden.

Zuidzijde
Aan de zuidzijde van IJlst ligt een passantenhaventje. Het is kleinschalig, meestal rustig en voorzieningen ontbreken. Het centrum van IJlst ligt op ca. 10 minuten loopafstand.

Noordzijde
De meeste passanten zullen via de Geeuw aan de noordzijde IJlst aandoen. Een echte passantenhaven is hier niet, u kunt alleen afmeren aan de kade zowel ten westen als ten oosten van de brug.

BOODSCHAPPEN

In IJlst zijn een paar winkels en een goed geoutilleerde supermarkt.

UIT ETEN

De keus is beperkt, een eetcafe's met terras, een chinees en een snackbar zijn de enige mogelijkheden in IJlst om buiten de deur te eten.

BEZIENSWAARDIGHEDEN

IJlst is een pittoresk stadje met een karakteristiek grachtje. Aan weerszijden typisch friese huisjes, lindebomen en bleektuinen. Dit deel van IJlst is indertijd gebruikt als decor voor de Kameleon film. De VVV is gevestigd aan de Geeuwkade 4 (0515-531818) waarvandaan op woensdagen een begeleide stadswandeling gehouden wordt.

IJlst is vooral bekend van de Nooitgedagt fabriek waar schaatsen, gereedschap en speelgoed gemaakt werd. Het oude gebouw staat nog steeds prominent in het centrum en is op zaterdagen van 10.00 tot 17.00 uur te bezoeken.
Verder is de prachtige houtzaagmolen De Rat nog steeds in bedrijf en te bezichtigen. Tijdens het seizoen op woensdag tm zaterdag. De molen is een bezoek meer dan waard!

In IJlst worden met regelmaat fierljep-wedstrijden gehouden, leuk om eens mee te maken. De VVV van IJlst kan u informeren over de data waarop wedstrijden gehouden worden. Zie www.vvv-wymbrits.nl


www.ligplaatsinfo.nl