Vorige      

HAARLEM


In Haarlem zijn twee overnachtingsmogelijkheden: Aan de kade van het Spaarne in het centrum of bij de jachthaven aan de noordzijde van Haarlem, zie Haarlem-Jachtclub.
Aanleggen in het centrum mag aan de oostkant van het Spaarne tussen de Catharijnebrug(3) en iets ten zuiden van de Langebrug(6). (Behoudens die plaatsen waar verbodsborden staan). Tussen de Gravestenenbrug(4) en de Melkbrug(5) ligt u het dichtst bij het centrum.


U vaart in konvooi door Haarlem, melden bij "Havendienst Haarlem", VHF18. In de brochure van de staande-mast-route staat een uitgebreide beschrijving hoe de doorvaart geregeld is.
Voor de konvooivaart door Haarlem zijn doorvaartrechten verschuldigd, te betalen bij het havenkantoor iets ten noorden van de Prinsenbrug(2), tel 023-5310904, VHF18. Van maandag tot en met vrijdag kunt u van 08.30 tot 16.30 uur hier uw haven- of doorvaartgeld afrekenen. Ten noorden van het kantoor is een steiger waar u makkelijk kunt afmeren. Na kantoortijd of in het weekend kunt u uw doorvaart betalen in de klomp bij de brugwachters van de Waarderbrug (1) of de Prinsenbrug(2). De tarieven en openingstijden van de bruggen staan op de website www.haarlem.nl. Menu: Leven en wonen / Leefomgeving / Havendienst.
Bij de VVV is een brochure te verkrijgen speciaal gericht op watersport in Haarlem. De brochure is ook te downloaden op www.haarlemmarketing.nl.

BOODSCHAPPEN

Haarlem wordt wel eens de beste winkelstad van Nederland genoemd. De eerste zondag van de maand is het koopzondag. Op donderdagavond is het koopavond.
De dichtsbijzijnde supermarkt is een AH aan de Grote Houtstraat 182 (zijstraat van de gedempte Oude Gracht, zuidwest van het centrum).

UIT ETEN

In Haarlem wemelt het van de restaurants, rondom de Grote Markt en de straten ten zuiden hiervan vindt u de grootste concentraties. Alle op loopafstand van uw ligplaats.

BEZIENSWAARDIGHEDEN

Aan één dag heeft u niet genoeg om Haarlem te bekijken. Het sfeervolle monumentale centrum herbergt vele winkels en bezienswaardige hofjes. Bij de VVV aan het stationsplein (700 m noord van het centrum) zijn diverse stadswandelingen te verkrijgen.

Een kleine greep uit de diverse musea en bezienswaardigheden:


Teylersmuseum
Het Teylersmuseum ligt aan het Spaarne net ten zuiden van de Gravestenenbrug. Het is het oudste museum van Nederland, de ovale zaal werd al in 1784 voor het publiek opengesteld. Er zijn fossielenzalen, instrumentenzalen, schilderijenzalen, een penning- en tekeningenkabinet en last but not least een bibliotheek met 125.000 banden. De bibliotheekcollectie is natuurwetenschappelijk van aard en bevat o.a. boeken van ontdekkingsreizigers als Captain Cook die de Stille Zuidzee in kaart heeft gebracht.
Openingstijden: Dinsdag t/m zaterdag van 10.00 - 17.00 uur. Zon- en feestdagen van 12.00 - 17.00 uur.

Frans Halsmuseum
Het Frans Halsmuseum herbergt naast enkele werken van de meester himself diverse werken van vertegenwoordigers van de Haarlemse School.
Openingstijden: Dinsdag t/m zaterdag 11.00 - 17.00 uur. Zon- en feestdagen 12.00 - 17.00 uur.

St. Bavokerk (Grote Kerk)
De St. Bavokerk kan bezichtigd worden en is een bezoek zeker waard. Het orgel is wereldberoemd, Mozart schijnt hier op tienjarige leeftijd op gespeeld te hebben.
Openingstijden: Maandag t/m zaterdag 10.00 uur - 16.00 uur.

EVENEMENTEN

In Haarlem is altijd wel iets te beleven, kijkt u op: www.haarlemsmaaktnaarmeer.nl voor een compleet overzicht.

Tijdens het evenement "de Vaardagen" is de doorvaart via het Spaarne gestremd en kunt u niet afmeren in het centrum. De Vaardagen worden begin september gehouden, zie www.vaardagen.nl


www.ligplaatsinfo.nl