Vorige      

GEWANDE


In het zandgat de Koornwaard is de jachthaven van WV Neptunus uit 's Hertogenbosch gevestigd. De ingang ligt tegenover km 215. Het clubschip van de watersportvereniging wordt hier 's zomers (15 mei - 15 oktober) naartoe gevaren!


De vriendelijke havenmeester vangt u op en vaak zijn er diverse fraaie plekjes beschikbaar. Op de steigers is elektra en water beschikbaar. Het sanitair is ongelooflijk schoon en netjes, je durft bijna niet te gaan douchen. Ook een wasmachine is aanwezig. Zwemmen of vissen vanaf de boot is goed te doen. Kortom, een perfecte plek. Havenmeester 073-6446006.


In de afgraving kunt u natuurlijk ook aan een strandje of voor anker gaan liggen. Het is er rustig en stil maar staat de wind verkeerd dan hoort u de auto's op de kilometers ver weg gelegen snelweg.
Het water is schoon en helder en is vergeven van de vis.


BOODSCHAPPEN

Gewande is een gehucht bestaande uit een paar huizen. Boodschappen kunt u in Gewande dan ook niet doen.

UIT ETEN

Op een dikke kilometer van de haven (stroomopwaarts) is aan de dijk het restaurantje "De Blauwe Sluis" gevestigd. Loopt u vanuit de haven linksaf de dijk op dan vindt u het vanzelf. De kaart is nederlands/frans maar ook visliefhebbers komen hier aan hun trekken. De Blauwe Sluis is van woensdag tm zondag geopend. Tel. 073-6423298.
Verder zijn er geen mogelijkheden om iets te eten.

BEZIENSWAARDIGHEDEN

Museumgemaal Caners in Gewalde kan bezocht worden, hier gaat u even terug in de geschiedenis van zeven eeuwen Gewande. Het gemaal vindt u net voorbij het restaurant. Er zijn veel foto's, kaarten en oude werktuigen van het waterschap te zien. Daarnaast wordt de oude dieselmotor regelmatig opgestart en kunt u een aantal video's over het heden en verleden van het waterschap bekijken. Stap voor stap ziet u hoe het proces van waterbeheersing verloopt. Er is ook een rondleiding waarbij het gemaal van binnen en van buiten is te bezichtigen. Daarna volgt een videopresentatie over het watermanagement. Het gemaal is iedere laatste zondag in de maanden april tot en met oktober geopend van 13.00 tot 17.00 uur.


Het fraaie golvende grasland achter de haven blijkt een voormalige en inmiddels afgedekte vuilnisbelt te zijn. Behoudens een oud waarschuwingsbord is hier echter niets van te merken.


www.ligplaatsinfo.nl