Vorige      

ELBURG


Na invaart van het toegangskanaal naar Elburg ligt aan BB Jachtcenter Elburg. De ligging - aan het industrieterrein - is niet erg fraai. Bij de jachthaven zijn diverse watersportbedrijven gevestigd waaronder een watersportwinkel. Hoewel de haven toegespitst is op stalling en onderhoud bent u ook als passant welkom. Om het centrum van Elburg te bereiken moet u echter wel een kilometertje wandelen. Tel. 0525-682800.

Langs de gehele stuurboordzijde van het kanaal zijn passantenplaatsen van de gemeente, tegenwoordig is er elektra (€0,50) in voldoende mate aanwezig. Ook is er een container met minimale sanitaire voorzieningen; 1 douche en 1 toilet per kant (m/v), maar het is wel behoorlijk schoon.

Verderop zijn ook aan BB-zijde passantenplaatsen. Na 1 km ligt aan SB een kommetje met passantenplaatsen. Het leukst ligt u als u helemaal doorvaart naar het eind van het kanaal. Hier komt u in de oude Binnenhaven, ook in beheer bij de gemeente, het havenkantoortje bevindt zich hier ook.


Bent u op tijd dan vindt u mogelijk nog een vrije box, anders wordt het langs de wal waarbij u uiteraard dubbel kunt komen te liggen. Er is elektra hoewel u niet veel stroom krijgt voor uw 50 cent. Het sanitair is ondermaats, het liggeld van ca. €1/m is redelijk te noemen. Havenmeester: 06-5149003.

BOODSCHAPPEN


Het oude centrum van Elburg heeft voldoende winkelaanbod. De supermarkt ligt jammer genoeg net aan de andere kant buiten het oude dorp. Zo'n 600 meter vanaf de havenkom.

UIT ETEN

Bij Jachtcenter Elburg langs het havenkanaal is een kantine en een restaurantje.
Elburg zelf beschikt over een tiental eetgelegenheden.

BEZIENSWAARDIGHEDEN

Het oude vissersdorp, omgeven door wallen, heeft zijn karakter goed weten te behouden. Het middeleeuwse stratenplan is nog intact en er zijn vele monumenten te bezichtigen. Een wandeling door Elburg en over de wallen is zeker de moeite waard. De VVV organiseert op zaterdag een stadswandeling voor individuen onder begeleiding van een gids (start 13.30 bij de VVV aan de Ledige Stede, €3,50 pp). Wilt u de stadswandeling liever op eigen houtje maken dan kunt u bij de VVV een brochure kopen met daarin de stadswandeling, uitgezet op een plattegrond, met foto's en informatie over de geschiedenis van Elburg en zijn monumenten.

Een van de markantste gebouwen van de vestingstad Elburg is het vroegere Agnietenconvent. Eens was het een 15e eeuws vrouwenklooster. In deze laat-gotische panden is nu het Museum Elburg gevestigd. Het museum heeft een uitgebreide collectie voorwerpen over de geschiedenis van Elburg en haar omgeving.

Heeft u geen hoogtevrees dan kunt u de toren beklimmen, alternatief is om af te dalen in de kazematten. De Vispoort, toegang tot het oude Elburg vanaf de haven, is te bezichtigen.

www.ligplaatsinfo.nl