Vorige      

EDAM

Edam heeft een Binnenhaven (ook wel Nieuwe Haven genoemd) en een Buitenhaven. De Buitenhaven is direct vanaf het IJsselmeer (Markermeer) bereikbaar. Voor de Binnenhaven zult u door enkele bruggen moeten en komende vanaf het IJsselmeer ook eerst door de zeesluis.


Binnenhaven (Nieuwe Haven)
Dwars door Edam loopt het vaarwater Oorgat. Tussen de Ringvaart en het IJsselmeer liggen een zevental beweegbare bruggen. De kades van het vaarwater ten westen van de Oosterbrug zijn de Binnenhaven. Aan de noordzijde is een fraaie graswal, aan de zuidzijde gedeeltelijk een lange langssteiger.
Er liggen niet alleen passanten maar ook vaste ligplaatshouders. Dit is eigenlijk niet de bedoeling waardoor de gemeente besloten heeft deze boten te gaan laten verkassen. Een mooi initiatief voor de passanten maar wel een beetje vreemd dat er totaal geen faciliteiten voor passanten zijn. Dit zou je niet verwachten in een toeristisch plaatsje als Edam.
Het liggeld bedraagt €1/m.


Buitenhaven
De Buitenhaven bestaat uit 2 delen, de gemeentelijke passantenkade en de jachthaven (marina) van WV De Zeevang. De noordelijke kade van het vaarwater is in beheer bij de gemeente en u kunt hier als passant gaan liggen. Er is walstroom beschikbaar en u kunt gebruik maken van het sanitair van de naastgelegen camping Strandbad, de benodigde muntjes om te douchen zijn verkrijgbaar bij de receptie.
De jachthaven van WV De Zeevang ligt aan de zuidzijde van het vaarwater Oorgat. Het is een vrij grote jachthaven met de gebruikelijke faciliteiten. Er is elektra (€0,50/1,5kW) op de steigers beschikbaar alsmede water (gratis). Het sanitair is in orde, douchen kost €0,50.
Uiteraard is er een clubhuis waar u een drankje kunt nuttigen en er is een speeltuintje voor de kinderen. Fietsen zijn gratis beschikbaar als u boodschappen wilt gaan doen en wilt u de fietsen langer gebruiken dan wordt een kleine vergoeding gevraagd. Havenmeester: 020-350174.

Het centrum van Edam ligt een dikke kilometer vanaf de Buitenhaven, ca. 20 minuten lopen.


BOODSCHAPPEN

Ligt u in de Binnenhaven dan is boodschappen doen geen probleem, u ligt midden in Edam waar een redelijk winkelaanbod is. Naast de talrijke vooral toeristische winkeltjes zijn er ook een bakker en een slager. In de nieuwbouw is een grote Deen supermarkt, ca. 500 m zuidelijk van de Binnenhaven. De weekmarkt wordt gehouden op woensdagochtend op het Jan Nieuwenhuizenplein. U vindt het plein aan de noordkant van het centrum.

UIT ETEN

Uiteraard zijn er in een toeristisch plaatsje als Edam restaurants in overvloed. Ligt u in de Buitenhaven dan kunt u ook eten aan boord laten bezorgen, bij het havenkantoor weten ze welke restaurants deze service bieden.

BEZIENSWAARDIGHEDEN & EVENEMENTEN

Edam is een toeristisch plaatsje en vooral bekend vanwege de ronde kaas, de Edammer. Liefhebbers van monumenten komen aan hun trekken in Edam, het gehele centrum bestaat er zo'n beetje uit. Bij de VVV aan de Dam (Damplein) is uitgebreide toeristische informatie te verkrijgen. Ook bij de havenmeester van WV De Zeevang liggen brochures van de VVV.


Kaasmarkt
Beroemd is de Kaasmarkt die tijdens het seizoen iedere woensdag gehouden wordt. In 2011 van 29 juni tm 17 augustus van 10.30-12.30 uur. Het is natuurlijk een toeristisch gebeuren maar wel leuk om eens meegemaakt te hebben.

Waterdag
De Waterdag is een dag met diverse evenementen waarvan de koebootrace het hoogtepunt. Hierbij moeten teams van 10 persoenen met scheppen een koeboot rond een parcours zien te varen. Tevens is er een vrijmarkt. De Waterdag vindt plaats rond de Binnenhaven in 2011 op 20 augustus. Het is mij niet bekend of u tijdens de Waterdag af kunt meren in de Binnenhaven.

Kermis
De Edammer kermis wordt gehouden van 25 tm 28 augustus 2011.www.ligplaatsinfo.nl