Vorige      

CULEMBORG-AFGRAVING

Circa twee kilometer stroomopwaarts van Culemborg ligt een afgraving waar het zowel overdag als 's avonds en 's nachts heerlijk liggen is. Het water is diep, helder en schoon. Omdat snelvaren niet is toegestaan heeft u weinig tot geen last van speedboten. Er zijn verder geen voorzieningen, ook geen jachthaven of wegen, waardoor de meeste watersporters 's avonds vertrekken. Wat overblijft is een zeer rustige overnachtingsplaats.
De entree is smal maar diep, vermijd bij binnenvaren de uiterste linkerzijde van de ingang waar een ondiepe zandplaat ligt.

ZUIDOEVER

De meest populaire overnachtingsplaats voor passanten is de rechterzijde ter plaatse van de bomen. Er zijn geen voorzieningen. Aan het eind van de bomenrij bevinden zich enkele primitieve prive-steigertjes, hier niet afmeren tijdens het seizoen. Afmeren met de boeg op de wal en meerpennen in de grond, een achteranker is gebruikelijk. Tussen de bomen bevinden zich open plekken met gras waar het (op warme en winderige dagen) heerlijk toeven is. Er bevinden zich geen wegen of bebouwing in de buurt hoewel het gebied wel voor niet-watersporters via een lang grindpad bereikbaar is. Barbequeen en een klein kampvuurtje behoren tot de mogelijkheden. Normaal gesproken is het er erg rustig maar in het hoogseizoen en gedurende warme weekenden is geringe overlast van soms in tentjes overnachtende jongelui niet ondenkbaar. Zwemmen kan het best vanaf de boot omdat het strand vol ligt met kiezels en ook wel mossels. Het water is helder en schoon. 's Morgens ziet u bij windstil weer de vissen rond de boot zwemmen. Aan het eind van de bomenrij bevindt zich een klein zandstrandje. Gedurende warme dagen wordt dit strandje druk bezocht door mensen uit de stad, hier afmeren wordt dan afgeraden. De rest van de zuidoever is vanwege het riet ongeschikt om af te meren.


NOORDOEVER

Aan de noordzijde van de ingang is een zandstrandje wat alleen met een boot bereikbaar is. Dit strandje is gedurende het weekend het domein van een groep plaatselijke sloepenvaarders waardoor afmeren tijdens warm weer op zaterdag en zondag afgeraden wordt. Doordeweeks kunt u hier echter perfect liggen en overnachten. Hou wel rekening met lichte in- en uitgaande stroom die er in de ingang kan staan. Ook langsvarende vrachtschepen kunnen het waterniveau eventjes een centimeter of 30 laten zakken. 's Nachts heeft u hier in het weekeinde geen last van omdat er dan geen beroepsvaart is vanwege de gesloten sluizen in Hagestein. Beschutting van bomen is hier niet, u zit in het gras, maar heeft een mooi uitzicht op langsvarende (beroeps-)schepen. Een perfecte plek voor bbq en kampvuur. Indien er geen koeien in het weiland lopen kan zelfs een slecht luisterende hond los lopen. Verderop langs de noordoever kunt u uitermate rustig liggen en overnachten, zelfs tijdens warme hoogseizoendagen. Probleem is echter dat zich onder water diverse betonblokken en puinstukken bevinden wat het afmeren bemoeilijkt. Aangeraden wordt om enkel met goed zicht op de bodem (windstil weer) ligplaats te kiezen en af te meren. Zwemmen en met name duiken vanaf de boot wordt afgeraden. De oost-oever is vanwege het riet ongeschikt als afmeerplaats.

ANKEREN
Ankeren kunt u het best achter in de plas of aan de oostzijde. Denk wel om voldoende lijn/ketting want het water is 20 tot 30 meter diep. Achterin is het dicht bij de oever een stuk ondieper. Van scheepvaart zult u geen last hebben, overdag is er slechts een enkele watersporter.

www.ligplaatsinfo.nl