Vorige      

CULEMBORG

Culemborg beschikt over een vrij grote moderne jachthaven. De haveningang bevindt zich vlak boven de gierpont aan de zuidoever. Bij veel stroom, wat 's zomers overigens niet vaak voorkomt, kunt u het best afvarend de haven invaren. Afmeren aan de buitensteiger moet u als het half kan niet doen, golven van langsvarende vrachtschepen kunnen een leuke Efteling-attractie van de steiger maken. De kans hierop is klein, maar het zal je maar gebeuren. Vooraf bellen naar Fatima, de vriendelijke en behulpzame, havenmeester(-in) is handiger. Tel. 06-46362749. Als er nog ruimte is zou ik direct aan de passantenkade aan de rechterzijde afmeren.

Als passant ligt u of aan de kade of in een box van een afwezige ligplaatshouder. Zowel op de steigers als aan de kade is walstroom beschikbaar, water alleen op de steigers. Nadeel van een ligplaats aan de kade is de lange loop naar de toiletten en douches. Het sanitair was gehuisvest in een portocabine, maar sinds 2007 is er een geheel nieuwe sanitaire voorziening neergezet. Deze is ruim en zeer schoon, een wasmachine en droger ontbreken niet. Diesel is niet verkrijgbaar.

BOODSCHAPPEN

Hoewel het historische stadje Culemborg een bezoek meer dan waard is, is boodschappen doen een tijdrovende bezigheid. Er zijn supermarkten in overvloed alleen liggen ze aan de andere kant van het centrum, zo'n kilometer verwijderd van de haven. Zonder fiets boodschappen doen betekent een wandeling dwars door de stad. Met volle tassen is dit uiteraard geen pretje.

De grote markt in het centrum is met 400 m op redelijke loopafstand. Er bevinden zich vestigingen van de bekende winkelketens, alsmede 's zomers een aantal terrassen.

UIT ETEN

Er is in Culemborg een ruime keus aan restaurants en eetcafé's hoewel ze niet altijd gemakkelijk te vinden zijn. Met name "De Poortwachter" bij de Binnenpoort is door de combinatie café en restaurant één van mijn favorieten. Direct aan de jachthaven is het restaurant "Op de haven" gevestigd met een groot verhoogd terras.
Wilt u liever aan boord eten laten bezorgen dan kan dit natuurlijk ook. De pizza's van pizzeria Da Vinci zijn erg goed. Tel 0345-531384.

Een passant behoort de Culemborgse haven niet te verlaten alvorens een Tompouce van Verhallen, de lekkerste die er bestaan, geproefd te hebben. U komt er langs (Tollenstraat) op de terugweg naar de haven.

BEZIENSWAARDIGHEDEN

Liefhebbers van historie en oude gevels kunnen hun hart ophalen in Culemborg.
Bij Museum Elisabeth Weeshuis in de Herenstraat is een routekaart voor een stadswandeling te verkrijgen. Deze is ook te downloaden op www.culemborg.nl

EVENEMENTEN

Iedere dinsdagochtend is er markt in het centrum van Culemborg. Daarnaast zijn er in Culemborg regelmatig grote evenementen. Jaarlijks terugkerende evenementen zijn onder meer:

  • De Oldtimerrit (eind mei)

  • Culemborg Bijvoorbeeld; muziek, markt en activiteiten (2e zondag van juli)

  • Culemborg Blues; muziekfestival (laatste weekend in augustus)

  • Monumentendag (2e zaterdag in september)

  • Eén keer in de twee jaar is er in september aandacht voor kunst tijdens Lek Art.

    Vooral tijdens het evenement "Culemborg Bijvoorbeeld" (40.000 bezoekers) dient u rekening te houden met een bomvolle jachthaven. (In 2010 is het evenement beperkt qua grootte). Op zondag wordt gedurende een deel van de dag de toegang tot de jachthaven afgesloten i.v.m. de zwemwedstrijd Beusichem-Culemborg.


    www.ligplaatsinfo.nl