Vorige      

BLOKZIJL


De oude havenkolk van Blokzijl, waar vroeger de VOC-schepen afmeerden, is nu passantenhaven. Het authentieke karakter is goed bewaard gebleven waardoor Blokzijl een geliefde plaats onder toervaarders is. Rondom de havenkom zijn voornamelijk boxen maar ook een paar stukjes kade. Iedere vrije box is in principe beschikbaar. Het mooist ligt u aan de westzijde van de havenkom omdat u dan uitkijkt op de sluis naar het Noorderdiep waar altijd wel wat bedrijvigheid is (20.000 jachten per jaar).
Het sanitair is goed. Havenmeester: 06-51508322 bgg: 0527-291694

Wilt of kunt u niet in haven liggen dan is er altijd nog de passantenkade ten zuiden van Blokzijl. Deze ligt net ten zuiden van de T-splitsing aan de westoever van het Vollenhover kanaal.

Een derde mogelijkheid is de passantenhaven Balkengat aan de noordoostkant van Blokzijl. Balkengat beschikt over ca. 75 ligplaatsen, er is elektra en water op de steigers en er is uiteraard sanitair. Het centrum van Blokzijl is met een paar honderd meter nog steeds op loopafstand. Havenmeester: 06-22745622.

BOODSCHAPPEN

Aan het Boffersweidje, zuidoost van de havenkom, is een supermarkt.

UIT ETEN

In Blokzijl kunt u kiezen uit een zevental eetgelegenheden. Twee hiervan hebben zelfs een Michelin-ster! Eén hiervan is "Kaatje bij de sluis". Kaatje had hier vroeger (ca. 1730) een herberg en was beroemd om haar kookkunst. Na een beroving liet zij het leven en waren ook haar receptenboeken verdwenen. Later doken rondom de Zuiderzee recepten op die aan Kaatje toegeschreven werden. Wat rest van Kaatje is een standbeeld.

BEZIENSWAARDIGHEDEN

Blokzijl moet het tegenwoordig van toerisme hebben en de Blokzijlers varen hier wel bij. Houdt u van een gezellige drukte dan ligt u hier goed.

Naast een wandeling door de smalle straatjes van Blokzijl, langs de vele oude panden, is een bezoek aan museum 'Het Gildenhuys' (Kerkstraat) zeker aan te bevelen. U kunt daar zien hoe men in vroeger tijden in Blokzijl leefde en werkte.

Iedere woensdag in juli en augustus is er een stadswandeling in Blokzijl, met een bezoek aan de Grote Kerk, onder begeleiding van een gids. Aanvang 19.00 uur. Vertrek: VVV-kantoor, Kerkstraat 9a. Opgave voor 16.00 uur bij de VVV.www.ligplaatsinfo.nl