Vorige      

BELT-SCHUTSLOOT


Bij het dorpje Belt-Schutsloot ligt de "Kleine Belterwijde". Rondom deze plas zijn voornamelijk campings gevestigd alsmede enkele piepkleine (prive?) jachthaventjes.
De jachthaven waar u als passant terecht kunt bestaat uit twee delen. Het "grote" deel bevindt zich aan de zuidoever van de Belterwijde. Het kleinere deel ligt langs de Arembergergracht, net ten zuiden van de brug aan de oostoever.
De ligging is fraai en rustig, het sanitair eenvoudig maar goed. Nadeel is de havenmeester, hij schijnt nogal een sjagrijn te zijn.


BOODSCHAPPEN

In het dorp is een kleine winkel voor de dagelijkse boodschappen. Dit is Attent Supermarkt Korthoef. Kerklaan 3. Vanaf de Arembergergracht 300 meter lopen.

UIT ETEN

Langs de Arembergergracht, aan de zuidkant van de Kleine Belterwijde is een groot restaurant - De Belt - gevestigd. U kunt aan de eigen kade afmeren. Aan de noordoostkant van het dorp is een cafe-cafetaria-eethuis "Het Otterswold" (Noorderweg 45). Iets zuidelijker en aan de oostkant van de Arembergergracht zit een snackbar (Belterweg). Jachthaven de Waterlelie heeft een klein eetcafe met terras aan de Kleine Belterwijde.

BEZIENSWAARDIGHEDEN

Belt-Schutsloot is een klein maar pittoresk dorpje. Vooral het natuurgebied De Wieden is het hele jaar door een bezienswaardigheid. Huur een fluisterboot en geniet van de natuur en rust, snel te bereiken door één van de slootjes langs de Arembergergracht in te varen.

EVENEMENTEN

Tijdens koninginnenacht (de nacht voor koninginnedag) is het lokaal gewoon om de hele nacht met brommers rond te racen zonder uitlaat, slapen zal dus niet lukken. Een andere plaatselijk gebruik is dat tijdens deze nacht boten losgegooid kunnen worden, dit geldt niet alleen voor Belt-Schutsloot maar voor de gehele Arembergergracht en ook Zwartsluis. Voor booteigenaren dus geen leuk evenement en de tip is dus om in één van de jachthavens te liggen of aan een eiland op de Beulakerwijde.

Ieder jaar wordt op de tweede vrijdag in augustus een grootse gondelvaart gehouden. Dit is geen gondelvaart van pleziervaartuigen maar speciaal versierde pramen. Enigszins te vergelijken met carnavalsoptochten in het zuiden van het land maar dan te water. Na afloop van de gondelvaart is er op de Kleine Belterwijde een groots vuurwerk. Ten tijde van de gondelvaart is er ook een kermis.
Naast de traditionele gondelvaart van Belt-Schutsloot is er in de week voorafgaande aan dit evenement jaarlijks de tuinverlichtingswedstrijd. In deze week kan een breed publiek 's avonds rustig langs de paden wandelen om alle tuinen op hun gemak te aanschouwen. Het samenspel tussen water en verlichting maken het geheel tot een sprookjesachtig aanblik. Zie www.gondelvaartbelt-schutsloot.nl voor meer informatie.


www.ligplaatsinfo.nl